BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide mülkiyette çok yakında bir sonuca varılacağı umudunu dile getirirken, garantilerin, prosedürün bir noktasında 5’li konferans çerçevesinde ele alınacağını söyledi.

Rum radyosu Eide’nin bu sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşerek, Ankara temaslarını aktardığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle temaslarını anlatırken “yapıcı, derin ve müzakerelerin final aşamasının hazırlığına dair ilgi çekici” diye niteleyen Eide “Son aşamanın ne gün olacağını bilmiyoruz ama bir gün olacak” ifadesini kullandı.

Eide garantiler konusuna değinirken “bu mesele prosedürün bir aşamasında, bir beşli konferans çerçevesinde ele alınacak. O zaman garantör güçler de müdahil olacak” vurgusunu yaptı.

Liderlerin bu akşamki görüşmesine de değinen Eide “Bu akşam garantileri değil başka konuları görüşecekler. Mülkiyette çok yakında bir çözüm olacağını umuyorum. Ancak bu, bütün konuların kapanacağı anlamına gelmiyor, her şey paralel görüşülüyor” ifadesini kullandı.