İbrahim Diran

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti. Eide, “Eğer liderler kendilerinin belirlediği, 2016’da çözüme ulaşmak yönündeki hedefe ulaşmak isterse kaybedecek zaman yoktur” dedi.

Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile yaklaşık 2 saat süren görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamada, Akıncı ile önemli konular üzerinde iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“TEMMUZDA ÖZLÜ KONULARDA 6 GÖRÜŞME”

Temmuz ayında özlü konular üzerinde liderler tarafından 6 görüşme öngördüğünü kaydeden Eide, müzakerelerde gelinen bu aşamada daha önceleri sadece müzakereciler düzeyinde ele alınan konuların liderler düzeyinde derinlemesine ele alındığını kaydetti.

“HEDEFE ULAŞMAK İSTİYORLARSA KAYBEDECEK ZAMAN YOK”

Zaman mevhumuna da dikkat çeken Eide, “Eğer liderler kendilerinin belirlediği, 2016’da çözüme ulaşmak yönündeki hedefe ulaşmak isterse kaybedecek zaman yoktur” dedi.

Müzakerelerde liderlerin ilerleme kaydetmekte olduğunu belirten Eide, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

BM’nin belirlediği bir zaman sınırlamasının bulunmadığını ancak Liderlerin benimsediği “2016’de çözüme ulaşma” yönünde bir hedef bulunduğunu kaydeden Eide, “Bu hedefe doğru çalışıyoruz ve iyi de çalıştığımızı düşünüyorum. Her iki kesimden de yapıcı fikirler üretiliyor” dedi.

Eide, müzakerelerdeki konularla ilgili bilgi veremeyeceğini çünkü sürecin Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri tarafından yürütülen bir süreç olduğunu, konuların özü ile ilgili olarak liderlerin açıklama yapabileceğini kaydetti.