Ada’da Cuma gününden beri temaslarda bulunan Eide dün Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Kıbrıs Türk müzakere grubu ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ve Rum müzakere grubuyla ayrı ayrı görüştü.

Alithia, “Eide Usulle İlgili Formül Arayışında” başlıklı haberinde, Eide’nin iki tarafın müzakereci ve müzakere gruplarıyla dünkü görüşmelerinde müzakere prosedüründeki mevcut durum, bundan sonra atılacak adımlar ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Eide’nin de katılımıyla 17 Eylül’de gerçekleşecek görüşmesinin ele alındığını yazdı.

Gazeteye göre Ada’ya gelirken beraberinde fikirler getirdiğini söyleyen Eide, müzakerelerdeki çıkmazın aşılması ve üçüncü, yani al-ver aşamasına geçilebilmesi için müzakerelerin usulüyle ilgili her iki tarafın da kabul edebileceği bir formül üzerinde uzlaşılması yönünde çaba harcıyor.

Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Eide’nin heyetiyle Mavroyannis ve Rum müzakere heyeti arasında dün yapılan görüşmenin çok iyi bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

HRİSTODULİDİS: “NEW YORK’TA BAN’LA ORTAK GÖRÜŞME SÖZKONUSU DEĞİL”

BM Genel Kurulu dolayısıyla New York’a  gidecek olan Eroğlu ve Anastasiadis’in Genel Sekreter Ban’la ortak görüşme yapıp yapmayacaklarına yönelik  soruya karşılık ise Hristodulidis, şu ana kadar böyle bir görüşme planlanmadığını belirtti ve şunları söyledi:

“Genel Sekreter görüşmelerini sırf bir fotoğraf çekilsin diye yapmaz. Görüşmelerini somut bir şey olduğunda, özellikle de açıklanabilecek bir şey olduğunda yapar. Şu ana kadar böyle bir şey yok. Olması durumunda dahi BM Genel Kurulu’nun yapılacağı hafta, Genel Sekreter’in Genel Kurul’a katılacak devlet ve hükümet liderleriyle görüşmeler yapacağı haftadır. BM Genel Kurulu haftasında liderlerle ortak görüşme yapması kesinlikle söz konusu değildir.”

RUM TARAFI ŞART KOŞTU: “USULDE ANLAŞMA OLMADAN ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA GİTMEYİZ”

Haravgi ise, “‘Usul Olmadan 3’üncü Aşamaya Gitmeyiz’... Eide’nin Özersay ve Mavroyannis’le Görüşmeleri Tanışma Nitelikli” başlıklı haberinde, Eide’nin müzakereciler ve müzakere heyetleriyle görüşmelerinin hem tanışma, hem de bir sonraki adımlar için hazırlık niteliğinde olduğunu yazdı.

Gazete, diplomatik kaynaklara işaret ederek Eide’nin, usulde anlaşma sağlanması ve müzakerelerin üçüncü aşamasına girilebilmesi hedefiyle  çalıştığını belirterek, şunları yazdı:

“Güvenilir bir kaynak gazetemize ‘usulde anlaşma olmadan üçüncü aşamaya girmeyiz’ dedi. Kıbrıs Rum tarafı geçen yaz döneminde gerekli bütün hazırlıkları yapmış ve usulle ilgili anlaşmaya hazır görünüyor. Bu konuda anlaşma olup olmayacağı iki toplum liderinin Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı’nın da hazır bulunacağı 17 Eylül’deki görüşmesinde belirlenecek.

17 Eylül görüşmesi öncesinde 16 Eylül gecesi Eide iki toplum lideriyle yemekte bir araya gelecek ancak henüz yemeğin yeri kararlaştırılmadı.”

Politis de, “Eide Görüşmeye Hazırlanıyor... Kıbrıs Türk Tarafı Gazın Görüşülmesini İstiyor” başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un dün Kıbrıs Türk tarafının doğal gaz ve hidrokarbon konularıyla ilgili müzakere teklifi sunduğu açıklamasının satır başlarını aktardı.

Fileleftheros ise, “Eide Yeni Görüşmenin Gündemini Görüştü” başlığı altında özetlediği haberinde, Rum Sözcü Hristodulidis’in, Eide’nin dün Ada’dan ayrılmasının söz konusu olduğunu ancak 17 Eylül’deki liderler görüşmesi  için 15 veya 16 Eylül’de geri döneceği açıklamasına yer verdi.