Fezile A. Öksüz

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, daha önceden belirlenen unsurlardan oluşan paketin iki masada da görüşülmeye başlandığını belirtti.

Eide, Kıbrıs Konferansı’nın bugünkü oturumu sırasında verdiği arada gazetecilerin sorularını yanıtında, BM Genel Sekreteri başkanlığında dün akşamki yemekte, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme götürebilecek gerekli unsurların yer alacağı bir paket anlayışının ortaya çıktığını söyledi.

Espen Barth Eide, daha önceden belirlenen unsurlardan oluşan paketin iki masada da görüşülmeye başlandığını belirtti. Eide, bunların çözümlenmesi halinde, kapsamlı bir çözümün unsurlarını  elde edileceğini kaydetti.

Sabahki görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ifade eden Eide, tarafların bugün ve yarın kendi aralarında toplanarak fikirlerini geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Eide, “Güvenlik ve Garantiler” konusunun yanısıra askıda kalan konuların ele alındığı ikinci masa toplantılarında da net unsurlar bulunduğunu belirterek, pazartesi günü devam edilecek toplantıda tarafların masaya öneri paketi koyacağını kaydetti. Eide, bu unsurların, müzakerelerin başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz niteliği taşıdığını belirtti.

* * *

TARAFLAR PAKET ÖNERİLERİNİ PAZARTESİ GÜNÜ BM’YE SUNACAK

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nı müzakere değil, karar konferansına dönüştüren girişiminin ardından, pazartesi günkü 5’li toplantıda masaya 5 farklı paket önerisinin geleceği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, 3 garantör ülke, “Güvelik ve Garantiler” başlığındaki stratejik öneme sahip hususlardaki pozisyonlarının ana çerçevesini maddeler halinde listeleyerek, eş zamanlı BM’ye sunacak.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları da, geriye kalan başlıklarda askıda bekleyen konularda BM Genel Sekreteri’nin taraflarla birlikte belirlediği çerçeve dahilinde, stratejik karar gerektiren hususlara ilişkin paket önerilerini BM’ye sunacak.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının masaya koyacağı paket önerileri, “Güvenlik ve Garantiler” başlığı dahil, tüm konularda askıda bekleyen ve iki kurucu devletin eşitliğine dayalı yeni federal ortaklığa ulaşılması için aşılması gereken stratejik öneme sahip "spesifik" konulardan oluşacak.

* * *

MÜZAKERE HEYETİ ÇALIŞMA TOPLANTISI YAPTI

Kıbrıs Türk Müzakere heyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında çalışma toplantısı yaptı.

Çalışma toplantısı Kıbrıs Konferansı'nın pazartesi başlayacak ikinci haftası hazırlıkları kapsamında gerçekleştirildi.