Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerdeki yeni turdan beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti.

Özel Danışman Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile süren yaklaşık iki saatlik görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığından ayrılmadan basına yaptığı açıklamada, Akıncı ile görüşmesinin yapıcı geçtiğini söyledi.

Temmuz ayının müzakereler açısından iyi değerlendirildiğinin tüm taraflarca kabul gördüğünü kaydeden Eide, bazı konuların sonuçlandırılması, liderler seviyesindeki görüş ayrılıklarının netleştirilmesi açısından önemli bir ay olduğunu ifade etti.

Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmesinin iyi geçtiğini, toplantının, yeni turda geriye kalan altı  görüşmenin organizesi için değerlendirildiğini kaydeden Eide, 14 Eylül’e kadar olan yedi görüşmeyi bir toplantıyı tamamlayan kesitler olarak görmek istediklerini söyledi.

AÇIKLAMA 14 EYLÜL’DE

Yeni turdaki toplantıların sonlarında, ne Liderlerin ne de kendisinin görüşmelerin içeriğiyle ilgili açıklama yapmamasına ve açıklamanın yeni turda 14 Eylül’de yapılacak son görüşmenin ardından yapılmasına  karar verildiğini kaydeden Eide, bir sonraki adımların ne olacağında sürecin belirleyici olacağını söyledi.

Ortak kararlılığın müzakerelerde hızlı hareket etmek ancak acele etmemek yönünde olduğunu, zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Eide, “Yeni turda büyük beklentilerim var” dedi.

Yeni turda geçmişte yaşanan yoğunlaştırılmış müzakere süreçlerine göre yeni olanın, içeriği tartışılmasa dahi tüm konuların masada olması olduğunu kaydeden Eide,  yeni turun bazı konuların birbiri ile bağlantılı olması ve tüm başlıkların masada olması, bir tabunun kalmaması açısından da önemli olduğunu söyledi. Eide, toplantılarda, rakam veya haritaların tartışılmadığının da altını çizdi.

Müzakerelerdeki altı başlığın dördünün büyük ölçüde tamamlandığını, ancak liderlerin bu başlıklardaki bazı konulardaki duruşlarını halen sürdürdüğünü, geriye kalan iki başlığın da görüşülmeye açılmasının ilk dört başlıktaki farklılıkların çözümüne yardımcı olabileceğini kaydeden  Eide,  her iki tarafın da kararlı olduğunu hissettiğini, toplantılara ciddi hazırlıklarla gelindiğini gözlemlediğini söyledi.

DÖRT BAŞLIKTAKİ FARKLILIKLAR

Müzakerelerde ele alınan ilk dört başlıktaki farklılıkların hangi konular üzerinde olduğunun sorulması üzerine Eide, farklılıkların bulunduğu konuların birkaç tanesinin “prensip” yönü de bulunduğunu ve bunların liderler tarafında en son turda çözülebileceğini söyledi. 

Diğer tarafta da tamamlanmasına çok yakın oldukları konular bulunduğunu kaydeden Eide, bu konuların bazen zaman aldığını, uzman katkısı gerektirdiğini kaydetti.

Hangi konuların olduğunu söyleyemeyeceğini belirten Eide, “Farklılıklar listesinde, çözülmesi gereken çok ciddi konular yanında sadece çözülmesi için zamana ihtiyaç duyulan,  görüşülmeye devam edilen konular bulunuyor” dedi.