Liderler arasında sabah saatlerinde yapılan görüşmenin ardından saat 16.00’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaklaşık bir saatlik  görüşme yapan Eide, ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.

Eide, Cumhurbaşkanlığı’nda Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin bugünkü görüşmesinde müzakerecilerin son 11 toplantısına ilişkin  değerlendirme yapıldığını  yineledi ve müzakere heyetlerini sistematik çalışmalarından dolayı takdir ettiğini belirtti.

Liderlerle görüşmelerinde önümüzdeki sürecin gündemini ve 14 Eylül’de yapılacak yeni görüşmede ele alınacak konuları belirlemeye çalıştıklarını kaydeden Eide, “Süreç net ve açık bir istikamette ilerliyor” dedi.

Üzerinde uzlaşıya varılan ve halen çözülmesi gereken konuların bulunduğunu , bu aşamada kendine düşen görevin “iyi bir hoca” olarak yardımcı olmak olduğunu kaydeden Eide, çözüme varmak için zorlu bir sürecin kendilerini beklediğini ifade etti.

Müzakerelerin özü ile ilgili pek fazla bir şey söyleyemeyeceğini, müzakerelerdeki başlıkların artık birbirleri ile ilişkili bir şekilde ele alındığını kaydeden Eide, “Liderler, müzakereciler ve ekiplerinden ortaya koydukları çalışma, işe bağlılık ve gösterdikleri karşılıklı güvenden dolayı memnunum. Uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununu çözme konusunda ortak kararlılıkları var. Olacağını söylemiyorum ama her hafta daha da umutlanıyorum” dedi.  

Bugün Anastasiadis ile de görüşeceğini belirten Eide, adada müzakerelere ara verildiği süreçte kendisinin garantör ülkelerle görüşmeler yaptığını ekledi.