Kaçakçılık riski

Aylardır ödenmeyen ek mesailer için gümrük memurlarının ek mesailere kalmama eylemi devam ediyor. Giriş çıkışlarda mesai sonrası hiçbir kontrol yapılmıyor. Kaçakçılar ise bu eylemi fırsata çevirmiş durumda

Eylemler, Ercan Havaalanı’nda da kaosa neden oldu. Ercan’daki Duty Free işletmeleri, “kaçakçılığı önleyeceği” gerekçesiyle mesai saatleri sonrası zorla kapatıldı. İşletmeler karara büyük tepki gösterdi. Yolcular ise Duty Free’lerin kapalı olmasını şaşkınlıkla karşıladı

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu İşçileri Sendikası(Kamu-İş) ve Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen)’in liman ve gümrüklerdeki ek mesaiye kalmama eylemi sürüyor. 

Eylemler çerçevesinde dün de mesai bitimi olan saat 15.30’dan sonra Ercan Havaalanı, Mağusa Serbest Limanı, Girne Turizm Limanı ve tüm sınır kapılarında gümrükle ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Ülkeye giren hiçbir ürün ya da eşyada saat 15.30’dan sonra kontroller yapılmadı. Kaçakçılar ise bu eylemi fırsata çevirmiş durumda.

ERCAN’DA KRİZ: DUTY FREE’LER KAPATILDI

Eylemler Ercan Havaalanı’nda da kaosa neden oldu. Gümrük çalışanlarının mesai saatleri sonrasında görev yapması üzerine yetkililer tedbir amaçlı olarak Ercan’daki tüm işletmeleri mesai saatleri sonrasında kapatma kararı aldı.

Bu kararı anlamsız bulan ve diğer işletmeler açıkken kendilerinin kapatılmasına itiraz eden Duty Free işletmecisi karara itiraz edince gerilim yaşandı.

Bunun üzerine havaalanına polis çağrıldı ve karar polis zoruyla uygulandı, duty free kepenkleri kapattırıldı.

GÜÇ-SEN Genel Başkanı Erol Emin, gümrüklerde devam eden ek mesai eylemi ve Ercan’da dutyfree mağaza sahipleri ile yaşanan gerginliği anlattı.

Emin, Ercan’da gümrüksüz alanda yer alan dutyfree mağazalarının satış yapabilmesi için gümrük görevlilerinin nezaret etmesi gerektiğini belirtti. Bu çerçevede Ercan’da kriz yaşandığını ifade eden Emin, dutyfree mağazalarının satış yapmak istemesi üzerine polis çağırarak suç duyurusunda bulunduklarını anlattı.

HAYVANLAR DA KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE GEÇİYOR

Ercan’da giriş çıkış kontrollerinin yapılamadığını belirten Erol Emin, gümrükten evcil hayvanların kontrolsüz bir şekilde geçtiğini vurgulayarak, denetimsizlik nedeniyle kaçakçılığın artacağı uyarısında bulundu.

Güç-Sen Başkanı Erol Emin, gümrük personelinin mesai saatleri dışında çalışmamasının çeşitli sıkıntılar yaratabileceğinin farkında olduklarını, diyalog kapısını açık tuttuklarını anlattı.

Gümrük çalışanlarının mesai saatleri dışında hizmet vermemesi nedeniyle kaçakçılık riski oluştuğunu; ihracat ve turizm alanlarında sorun yaşanabileceğini dile getiren Emin, bu durumdan hoşnut olmadıklarını ancak ek mesaileri ödenmediği için böyle bir eyleme gitmek durumunda kaldıklarını anlattı. 

“Ek mesaiye keyfimizle, ya da isteyerek gitmiyoruz” diyen Emin, gümrüklerdeki ek mesainin acenteler ve tüccarlar tarafından ödendiğini dile getirdi.

Emin, “Gümrüklerdeki ek mesainin karşılığı var. Gümrük memurunun mesaisi için acente ve tüccarlar saat başı 75 TL ödüyor. Hükümetse en kıdemli memura bunun 25 TL’sini, Göç Yasası’yla işe giren memura ise 10 TL’sini ödüyor” diye konuştu. 

03-02-2016-08-50-78549600.jpg
Metehan barikatında kontroller durdu

03-02-2016-08-50-92719200.jpg
Ercan Havaalanı’nda dün gece çekilen bu fotoğrafta, gümrük memurlarının görev yapmadığı ve yolcuların rahatça geçiş yaptığı görülüyor

 Ercan’daki Duty Free işletmeleri, mesai saatleri sonrası kapatıldı

Gelen yolcular, Duty Free’lerin kapalı olmasını şaşkınlıkla karşıladı.

 

 Fotoğraflar: Elif SONGUR