Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle ihracatlarının çok daha yüksek seviyelere çıkacağını belirtti.

Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Birlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen "Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi"nde Türk çelik sektörünü temsilen yer aldı.

Namık Ekinci, zirvede yaptığı konuşmada, bugüne kadar siyasi sorunlar ve çözümsüzlük tablosuyla gündeme gelen "Akdeniz'in incisi" Kıbrıs'ta ekonomiyi, yeni işbirliklerini ve yatırımları konuşmanın mutluluk verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

KKTC yönetiminin yapısal ekonomik sorunların çözümü, özel sektörün gelişimi ve yerli-yabancı yatırım olanaklarının artırılması konusunda ciddi adımlar attığına değinen Ekinci, adada nihai çözüme ulaşılmasıyla birlikte KKTC'nin daha büyük ekonomik başarılara imza atacağını vurguladı.

Türkiye'nin KKTC'ye çelik ihracatının 5 yılda ortalama yüzde 4,8 artarak 100 bin tona ulaştığı bilgisini veren Ekinci, şunları kaydetti:

"En çok ihraç edilen ürünler inşaat çeliği, dikişli boru ve yapısal çeliktir. 2015'in 10 ayında ise KKTC'ye çelik ihracatımız yüzde 2,5 artarak 82 bin ton oldu. Kıbrıs sorununun çözülmesinin ardından ihracatımızın çok daha yüksek seviyelere çıkacağını öngörüyoruz. Ayrıca Kıbrıs'ın İskenderun Limanı'na yakınlığının ekonomik büyümesine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz."

Ekinci, KKTC'nin AB ve uluslararası alana entegrasyonunun ekonomik anlamda bir sıçrama yaratacağını, halkın refah ve gelir seviyesini artıracağını belirterek, "Türk çelik sektörü, ihraç pazarlarındaki standartlar ve akreditasyona sahip kaliteli ürünleri, teknoloji ve katma değere yatırım yapan vizyonu, dünya çapındaki referans ve deneyimi ile KKTC'nin büyüme hamlesinde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır" ifadelerini kullandı.