Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin çeşitli illerinden Karadeniz'e fındık toplamaya giden işçilerinin zorlu yolcuğu başladı.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde fındık sezonun başlamasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğudaki vatandaşlar, Karadeniz'in yolunu tutuyor. Çoğunlukla Viranşehir Batman, Şanlıurfa, Mardin, Muş, Siirt ve Diyarbakır gibi illerden Karadeniz'e giden fındık işçileri, kısa süreli de olsa iş imkanına buluyor. İlk kafileler yola çıkarken, birçok aile de yola çıkmak için hazırlıklara başladı. Üç senedir fındık işçilerine çavuşluk yaptığını belirten Seydo Karakuş "19 kişilik bir fındık işçisi grubuyla bu gün inşallah Ordu'ya yola çıkacağız. Kalacağımız gün kadar buradan aldığımız malzemelerle yemeklerimizi biz kendimiz yapıyoruz. Orada iki odalı 55 metrekarelik dairelerde 15-20 kişi kalıyoruz. Çalışma saatleri 07.00 ile 18.00 arasıdır. Fındıklarda 35-40 gün civarı kalacağız" dedi.

YOL GÜVENLİĞİ İSTİYORUZ

Son günlerde artan terör saldırıları ve yol kesme olaylarından dolayı endişe duyduklarını söyleyen Karakuş "Geçen yıllarda gidiş gelişlerimizde bir sıkıntı yoktu. Ama bu sene yollarda biraz sıkıntı olma endişesini yaşıyoruz. Özellikle yaşanan olaylar nedeniyle işçi taşıyan minibüslere saldırılar oluyor. Onun için biraz endişeliyiz. Batman merkez ve ilçelerinden yaklaşık 150 minibüs ile fındık işçileri çalışmaya gidecekler. Yetkililerin, yolculuk esnasında işçilerin herhangi bir sıkıntı ve saldırıyla karşılaşmaması için gerekli güvenlik önlemlerini almalarını istiyoruz" dedi.

FINDIK TOPLAMAYA DAHA ÇOK VİRANŞEHİRLİLER GİDİYOR

Fındık toplamaya giden lise öğrencisi Mehmet Gül "Bu sene ilk defa fındık toplamaya gidiyorum. Babama yük olmak istemiyorum. Okul harçlığım olsun genel ihtiyaçlarım olsun kendim karşılamak için fındık toplamaya gideceğim. Karadeniz'in doğasının ve havasını çok güzel olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle hem çalışmaya hem de gezmeye gitmiş olacağız. Viranşehir'ın kavurucu sıcaklığından 2 ay kurtulacağız" şeklinde konuştu.

Her sene işçi olarak gittiği fındık toplamaya bu sene ise çavuş olarak gideceğini belirten Muhammed Raşid Şimşek ise "Üç senedir sezonunda fındık toplamaya gidiyorum. Sezon bitince de inşaatta çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Lise öğrencisi Mehmet gül ise şunları söyledi: "Bu gün fındık toplamak için yola çıkacağız. İlk defa gideceğimden dolaya bende biraz heyecan var. İnşallah kazasız belasız gider döneriz. Okul okuyorum önümüzdeki sezon lise 2'ye gideceğim, okul harçlığımı kazanmak ve aile bütçeme katkıda bulunmak için fındık işine gideceğim. İlk defa ailemden uzaklara gideceğim"