Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolardaki yükselişle ilgili, "Şu anda yaşanan şey tam anlamda spekülatiftir. Birilerinin bunu fırsat bellemesini, kurlardaki hareketlerden menfaat sağlamasından başka bir şey değildir" dedi.

Bakan Zeybekci, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Üçlü Ticaret Komitesi Toplantısı'nda gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevapladı. Zeybekci, cep telefonuna getirilecek vergiyle ilgili bir soru üzerine Ocak ayında Resmi Gazete'de yayınlanarak başlattıkları bir soruşturma olduğunu hatırlatarak, asıl amaçlarının Türkiye'de cep telefonu ve tablet üretiminin teşviki olduğunu belirtti.

Haksız rekabeti ortadan kaldıracak tedbirleri aldığını söyleyen Bakan Zeybekci, "Asla fiyatlarının üzerine cep telefonlarının fiyatlarının tüketiciye yansıyan kısmına fiyatları arttırıcı bir etki olarak gelmeyecek. Almış olduğumuz tedbirler 40 milyar dolarlık ithalatın üzerine tedbirler alıyoruz. Bazılarının üzerine doğrudan telafi edici vergiler, bazılarında da Türkiye'de üretimini teşvik edici önlemler halinde alıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Cep telefonu fiyatları artacak, daha sonra bundan vazgeçtiler" şeklindeki haberlere cevap veren Zeybekci, "Böyle bir şey söylemedik" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE, MİLLİ İRADE AK PARTİSİZ BİR ÇÖZÜM GÖRMEDİ"

Bakan Zeybekci, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin soruya ise şöyle cevap verdi:

"Türkiye'de her şey halkın gözünün öründe yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde millet inanılmaz bir demokrasi etkinliği olarak bunu yaptı. Türkiye, milli irade AK Partisiz bir çözüm görmedi. AK Parti'nin yer almadığı bir çözüme müsaade etmedi. Şimdi kalkıp da milletin müsaade etmediği formülleri denemek, 7 Haziran'daki mesajı olarak da müsaade etmediği çözümü millete dayatmak milli iradeye saygısızlıktır diye düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve makamına yapılan eleştirilerin kabul edilebilir olmadığını belirten Bakan Zeybekci, halkın yüzde 52 oyuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçildiğini hatırlattı. Zeybekci şunları kaydetti:

"Demokrasi anlamında bir fırsat kaçtı diye düşünüyorum. Yasalar, anayasa bunu açık şekilde söylüyor. Kimse endişe etmesin. Seçimleri piyasalar pek sevmez. Seçimlerden tedirgin olabilirler akma seçimler siyasi ve ekonomik istikrar içinde en güvenli, sağlam, hijyen çözüm yoludur."

"ŞU ANDA YAŞANAN ŞEY TAM ANLAMDA SPEKÜLATİFTİR"

Dolardaki yükselişe ilişkin Bakan Zeybekci şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biraz beklemek lazım. "Öyle olmamamsı lazım" diyen arkadaşlarımız oldu. Peki neden? Türkiye'de TL'nin dola karşısında değer kayıplarını sebeplerini soruyorum, Türkiye'nin toplam dış borcunu soruyorum onlara. Araksından Türkiye'nin kısa vadeli kamu ve özel sektör borcunu soruyorum. Merkez Bankası rezervlerini soruyorum. Türkiye'deki döviz tevdiat hesaplarını ve bankaların döviz stoklarını soruyorum. Ondan sonra tekrar soruyorum. Türkiye'de TL'nin dolar karşısında spekülatif şekilde çok daha fasla değer kaybetmesini teknik anlamda bana gerekçelerini söylemelerini istiyorum. Şu anda yaşanan şey tam anlamda spekülatiftir. Birilerinin bunu fırsat bellemesini, kurlardaki hareketlerden menfaat sağlamasından başka bir şey değildir."

Ekonomi ile finans, piyasaların ayrı konular olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Reel ekonomi başka şey, para piyasaları başka bir şey. "Bugünlerde faizlerin arttırılması gerekir" deniyor. Niye? Faizlerin düşürülmesi gerektiği dönemde, cesur şekilde ekonominin talebi olan faizlerin aşağı doğru düşürülmesinde bu fikri beyan etmeyenler faizlerin yükseltilmesiyle ilgili faizlerin arttırılması gerektiğini telaffuz etmeye başladılar" ifadelerini kullandı.