HALA ÖĞRETMEN EKSİĞİ VAR: 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılı eksikliklerle başladı öyle devam ediyor. İlköğretimde 23 okulda toplam 19 tam zamanlı, 5 de yarı zamanlı öğretmen eksiği var. Orta Eğitim’de öğretmen, atölye şefi, bölüm şefi, sekreter, hademe eksikleri ayni şekilde devam ediyor

SENDİKALAR SERT ÇIKTI: Eğitimde örgütlü KTÖS ve KTOEÖS göre, devlet okullarının her yıl sorunlarla açılmasını “devlet okullarını zayıflatarak özel okullara olan ilgiyi artırma” isteği olarak yorumladı. Sendika yetkilileri Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaparak bu sorunlara bir an önce çözüm bulunmasını istedi

SORUNLAR AŞILDI: Orta Eğitim Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz ise orta eğitim alanındaki okulların sorunların büyük orada çözüldüğünü savundu. Kavaz “Ufak tefek pürüzler kaldı. Onlar da en kısa sürede giderilecek. Bakanlık bunun için yoğun bir şekilde çalışıyor” dedi

KKTC İlk ve orta dereceli okulların açılmasının üzerinden bir ay geçti. Ancak eğitimdeki sorunlar hala giderilmedi. Birçok okulda müdür, müdür muavini, öğretmen, hademe ve sekreter eksiklikleri devam ediyor.
İlköğretimde hala 19 tam zamanlı ve 5 de yarı zamanlı öğretmen eksiği var. Orta eğitimde ise okulların açılmasından bugüne kadar sadece 2 müdür ataması yapıldı. Müdür atamaları dışındaki öğretmen, atölye, atölye şefi, sekreter ve hademe eksiklikleri devam ediyor.

Bakanlığa göre ufak tefek eksiklikler kaldı

Orta Eğitim Dairesi Müdürü Hüseyin Kavaz ise orta eğitim alanındaki okulların sorunların büyük orada çözüldüğünü anlattı. Geriye ufak tefek ve eğitimi aksatmayacak sorunlar kaldığını ifade eden Kavaz bunların ise kısa süre içerisinde aşılacağını belirtti. Kavaz, “Öğretmen kadrosu tamam. Ufak tefek alt yapı eksiklikleri var. Onlarda bu hafta içerisinde çözülecektir” dedi.

“Hizmet satın alacağız”

Kavaz ayrıca bazı okullarda hademe eksiklikleri olduğuna dikkati çekerek bu açığında kapatılması için hizmet satın alma yoluna gideceklerini ifade etti. Kavaz eğer hizmet satın alma yoluna da gidilemezse okullara hademeler yönlendirerek bu sorunu aşacaklarını belirtti.

Baysal: Eksikler devam ediyor

KTÖS Eğitim Sekreteri Yardımcısı Besim Baysal 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen hala birçok okulda öğretmen eksiğinin devam ettiğini açıkladı. Sendika olarak öğretmen eksiklerini bakanlığa akil dönemi başlamadan bildiklerini kaydeden Baysal buna rağmen buna rağmen okulların yine eksiklerle açıldığını anlattı.

Maliye Bakanlığı’nın da eğitim için yeterli bütçe ayırmadığına işaret eden Baysal, hatta bazı 4 okullarının kapatıldığını bazı sınıfların ise birleştirildiğini hatırlattı.

Baysal, okullardaki sınıfların birçoğunda 30’un üzerinde öğrenci bulunduğunu vurgulayarak bu kadar kalabalık sınıflarda yeterli eğitim verilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

“Eğitim Bakanı torpil yapıyor”

Bazı okullarda öğretmen eksiği varken bazı okullarda da boş oturan öğretmenler olduğuna işaret eden Baysal şu şekilde konuştu:

Örneğin Vakıf Anaokulu’nda geçen yıl İngiltere’de görevlendirilmiş bir öğretmen arkadaşımız var. Bu arkadaşımız bu yıl Kıbrıs’a döndü. Ancak kendinse ders verilmedi. Kendisine git okula derse girme kahve iç geldi dendi. Ayrıca Bakan kendine yakın olan bir kişiyi Güzelyurtlu diye Dipkarpaz İlkokulu’ndan aldı ve Güzelyurt’taki bir okulda görevlendirdi.

“Denetmenler konusunda sıkıntı var”

60 denetmen kadrosunun sadece 22’sinin dolu olduğuna dikkati çeken Baysal ayrıca ülkedeki denetmenler işsiz bir şekilde beklerken bakanın Türkiye’den denetmen getirmek için girişim yaptığını ifade etti.
Baysal, bakanlığın aslında devlet okullarına yatırım yapmayarak öğrencileri özel okullara yönlendirmeye çalıştığını söyleyerek “Velilerin kut kanaat geçinmelerine rağmen bakanlık devlet okullarına yatırım yapmıyor. Velilerin çocuklarını özel okullara göndermelerini istiyor” dedi.

Gökçebel: Sorunlar her gün artıyor

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel eğitimdeki sorunların her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü söyledi ve okulların açılmasından bu güne sadece 2 müdür ataması yapıldığını kaydetti. Bunun dışında öğretmen, sekreter ve hademe eksikliklerinin devam ettiğine dikkati çeken Gökçebel, hademe eksikliği nedeniyle okulların salgın hastalık tehlikesi altında odluğunu vurguladı.

“Bütçe olarak da eksiklikler var”

Gökçebel okullardaki eksikliklerin sadece fiziki anlamdaki eksikliklerden oluşmayıp ayni zamanda bütçesel eksikliklerde olduğunu söyledi. Devlet okullarında bilinçli olarak zayıflatılmaya çalışıldığını ifade eden Gökçebel, “Devlet yurttaş yetiştirme politikasını özel okullara devretmek istiyor” dedi.

“Muhafazakar eğitim sistemi dayatılıyor”

Ülkede muhafazakar, suni ve laiklikten uzak bir eğitim sistemi dayatılmaya çalışıldığını kaydeden Gökçebel, ülkedeki imam sayısı bilinmezken öğretmen eksikliklerinin bilindiğini kaydetti. Kamusal eğitimin mezheplerin işgali altında olduğunu ifade eden Gökçebel, “Ülkeye yapılan yatırımlar ilahiyat ve camiler üzerinedir” dedi.