Haluk Doğandor

Dörtyol Köyü köy kadın kursu binasının yaklaşık üç ay önce borcundan dolayı kesilen elektriği yapılan girişimler sonucu bağlandı. Haftalardır karanlık ve soğuk odalarda çalışma yapan kursiyerler nihayet aydınlığa kavuştu. Hemen hemen 12 yıldan beri değişik binalarda faaliyet gösteren köy kadın kursu kursiyerleri 3 ay önce elektriklerinin kesilmesi sonrasında sıkıntıya girmişlerdi. Burada Kıbrıs’ın unutulmaya yüz tutan el işlerini öğrenen ve sergileyen kadınlar çok güzel eserlere imza atıyorlar.

Milli Eğitim adına faturalandırılacak

Dörtyol Köyü kadın kurs binasının Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olduğu ancak TC Büyükelçiliği Yardım Heyeti’nden sağlanan finans ile İnönü Belediyesi tarafından onarıldığı öğrenildi. Onarma sonrası bir elektrik faturası ödeyen belediyenin bu girişimi sonrasında faturalar belediye adına çıkmış ve bir daha da ödeme yapılmamıştı. Ancak geçtiğimiz hafta Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nde çıkan haber sonrasında İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, bir girişim başlatarak gecikmiş elektrik borçlarını ödedi. Köy kadın kursu binasının da elektrik faturası Milli Eğitimin girişimleri ile artık bundan böyle bakanlık adına çıkarılacak ve düzenli ödenecek faturalar sayesinde bir daha elektrikler kesilmeyecek.

Haftada sadece Pazartesi ve Cuma günleri 09:00-12:00 saatleri arası kurs çalışmalarının olduğu binaya dün yapılan girişimler sonucunda tekrar elektrik bağlandı. Kursiyerler emeği geçen Belediye Başkanı, Milli Eğitim yetkilileri ve elektriği anında gelip bağlayan KIB-TEK görevlilerine teşekkür etti. Kadınlarımız, bizim de katkılarımızdan dolayı gazetemize de teşekkürü unutmadı. Dörtyol Köyü kadın kursu kursiyerleri Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuştu ve yaşadıklarını anlattı.

Unutulmaya yüz tutan el sanatları burada hayat buluyor

Hacer YİYEN: “Yaklaşık üç yıldır burada kursa devam ediyorum. Güzel bir meşguliyet ve el becerileri öğreniyoruz, Kıbrıs’ın unutulmaya yüz tutan el sanatlarını öğreniyoruz. Ancak yetkililerin ilgisizliği sonucu aylardır burada soğukta çalışmak durumunda kaldık ama bugün nihayet elektriğimiz bağlandı ve çok sevindik.”

Gülefer YILAN: “Köyümüzde devam eden kursa ben geçen yıl katıldım. Değişik el işleri yanında Kıbrıs’ın meşhur Lefkara işini yapıyoruz. Köyümüzde bu kurs açılmasaydı evde boş oturur durumda olacaktık. Çok mutluyuz burada birlikte bir şeyler üretmekten ve çalışmaktan keşke yetkililer bizlerin burada ne yaptığını bir görseler ve bizi aylardır karanlık ve soğukta bırakmasalardı.”

Sakine KAYA: “Bende tam üç yıldır köyümüzdeki kurslara katılıyorum, çok verimli ve üretici bir çalışma oluyor. El işleri ve bazı sanatsal işiler yapıyoruz. Ancak yaşanan soğuklarda gerçekten çok sıkıntı çektik, elektriklerin kesik olması bazı arkadaşlarımızı hasta etti.”

Hatice ÖZOĞUL: “Köy kadın kursları ilk önce 2002 yılında zamanın belediyesi tarafından başlatıldı. Belediye Başkanı Hasan Bey belediye başkanlığını yürütüyordu. O zamandan beri kursun açık kalması için mücadele ediyoruz. Bu bina bizim dördüncü binamız ve bugüne kadar çok kötü binalarda çalıştık. Burası TC Büyükelçiliği yardımlarıyla onarıldı, ancak yaklaşık üç aydır elektriklerin kesik olması morallerimizi bozdu. Nihayet bugün elektriklerin gelmesine çok sevindik, umarım bundan sonra da kesilmez.”

Fidan GÖK: “Ben dışarıda çalışmama rağmen haftada iki gün gelmeye çalışıyorum. Çok güzel bir birliktelik sergiliyoruz burada ve uyum içinde çalışıyoruz. Yetkililerin de bize zorluk değil yardımcı olmalarını umuyoruz. Elektrik konusunda yaklaşık üç ay bizi soğuk ve karanlıkta bıraktılar. Ben geçtiğimiz yıl bu kurslara katıldım.”

Elif ÖZOĞUL:  “Annem Hatice Özoğul bu kurslara geliyordu. O zamanlar ben üniversiteye gidiyordum. Okulum bitince ben de gelmeye başladım. Ben altın simli iplerle işleme yapıyorum, şimdi çalıştığım ise üzerinde ‘Maşallah’ yazan bir çalışma.”

Şengül KALECİ: “Ben de üç yıldır takip ediyorum bu kursları, değişik ve yeni el becerileri öğreniyoruz burada. Evim Mutluyaka’da olmasına rağmen Pazartesi ve Cuma günlerini iple çekiyorum. Kurs hocamız her zaman yeni, yeni el sanatlarını bize öğretiyor. Ancak üç aydır yaşadığımız elektrik sorunu bizleri çok yıprattı. Sizin ve gazeteniz Haberal Kıbrıslı’nın bizlerin sorununa eğilmesi ve olayın hallolması çok sevindirici, tüm arkadaşlarım adına sizlere çok teşekkür ederim.”

Ayşe KARABARDAK: “Ben de Dörtyol Köyü’nde ikamet ediyorum ve köyümüzde açılan bu kursları tam on yıldır takip ediyorum. On yıldır çok güzel işlere imza attık. Her dönem sonunda da sergimizi açıp yaptığımız eserleri halka sunuyoruz.”

Rukiye ŞAHİN: “Ben üç boyutlu kabartma sanatını yapıyorum. Bu eser ünlü ressam Osman Hamdi’nin “Kaplumbağa Terbiyecisi” eseridir. Yaklaşık iki yıldan beri de ben kursları takip ediyorum. Bu kurslarda çok güzel el işleri öğrendik, tüm zamanlarımız dolu, dolu geçiyor. Bir gün de Milli Eğitim görevlilerinin bu kursa katılanları ziyaret edip sorun ve çalışmalarını yerinde görmelerini arzu ederiz.”