Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Umut Öksüzoğlu, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesiyle ilgili bir anlaşmaya imza atılmadan fizibilite çalışması yapılması gerektiğini belirtti.

İstanbul’da yarın imzalanması beklenen, Türkiye'den KKTC’ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmayla ilgili olarak Öksüzoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’den su temin projesinde maliyet, fiyatlandırma ve yönetim konularının “gizli kapılar arkasında tezgâhlandığını” ve halkın “eski su fiyatlarının 10 katından daha fazla bir fiyatla içme suyu almak zorunda bırakıldığını”, şimdi de benzeri durumun da elektrik konusunda yaşanabileceğini savundu.

Öksüzoğlu, konu hakkında yapılan açıklamalardan, “kablonun hangi güzergâhı izleyeceği, maliyeti ve buna bağlı olarak TC’den alınmak zorunda kalınacak elektrik fiyatının belirlenmesinin konu hakkında anlaşma imzalandıktan sonra belirleneceğinin” anlaşıldığını ileri sürdü.

“KIB-TEK’İN TASFİYESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Sürecin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) tasfiyesini de öngördüğünü iddia eden Öksüzoğlu, “EL-SEN, KIB-TEK’in özelleştirilerek tasfiye edilmesiyle sonuçlanacak her türlü girişime karşı meşru her yolla sonuna kadar direnmekte kararlıdır” dedi.

İstanbul’da yarın imzalanması beklenen anlaşmanın uluslararası bir anlaşma olduğuna, dolayısıyla Meclis’ten de onay alması gerektiğine işaret eden Öksüzoğlu, tüm siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya görev düştüğünü de belirtti.

Öksüzoğlu, “Meclis’te ilgili anlaşmayı onaylaması gerekecek siyasal partilerimiz, mevcut koşullarda uluslararası bağımsız uzman bir kuruluşa, sürdürülebilir ve mümkün olan en düşük fiyatlarla enerji ihtiyacının temin edilmesine yönelik seçeneklerin ortaya çıkarılması için gerçek bir fizibilite raporu hazırlatılmadan, söz konusu antlaşmaya onay vermeyeceklerini çok geç olmadan açıklamak zorundadırlar” dedi.