Rahme Çiftçioğlu 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın işlevini yitirdiğini savunarak, “Okullar ve eğitim terk edildi, üvey evlat muamelesi görür hale geldi. Artık okullarda işler dönmüyor” dedi.

Okul müdürlerinin sorunlarla boğuştuğunu ve sıkıntıları aktaracak muhatap bulamadığını savunan Elcil, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgisizliği ve iradesizliğinden dolayı okullar kilit vurulacak noktaya geldi. Okul müdürleri ve sendika olarak bakanlığa son bir uyarı yapıyoruz. Sorunlar çözülmezse 1 Eylül’de okulların anahtarını Eğitim Bakanlığı’na teslim edeceğiz” ifadesine yer verdi.

Bakanlıkla sağlıklı iletişim kurmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Elcil, “Bakan ya da bakanlıkta görev alan kişiler ‘bir şey olmak’ için değil ‘bir şey yapmak’ için bu görevlere talip olmalı. Doğru olan budur. Bakanlık tamamen işlevini yitirmiş, mevki makam dağıtan bir kurum haline gelmiştir. Kapatsak da hiçbir kayıp olmaz” görüşünü savundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve Lefkoşa bölgesindeki okul müdürlerini temsilen oluşturulan 7 okul müdüründen oluşan heyet Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yaptı.

Okul müdürleriyle yapılan toplantılarda belirlenen sorunlar ve çözüm yollarını “eğitim”, “yönetim” ve “okulların mali durumu” olarak 3 başlıkta rapor haline getirdiklerini söyleyen Şener Elcil, bunu Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’ya iletmek istediklerini söyledi, randevu alamadıklarını savundu.

“Sayın Bakan arzu ederse görüşmeye hazırız. Önemli olan sorunların çözülmesi ” diyen KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, okul müdürleriyle bir randevu talebinde bulunduklarını ancak buna yanıt alamadıklarını söyledi.

“23 MADDENİN HİÇBİRİNE EVET YANITI ALAMADIK”

Elcil, “Sayın Bakan 8 Haziran itibarıyla bizimle bir toplantı yaptı. Orda kendisine 23 maddelik sorun ve çözüm yollarını sunmamıza rağmen hiçbirine ‘evet’ yanıtı alamdık” ifadesine yer verdi.

Berova’yı sorunları çözmekle ilgili ortaya irade koymamakla suçlayan Elcil, “Eğitim, sağlık, günlük yaşam, insan hayatı, ülke sorunları beklemez. Bunun bilinmesi gerek” dedi.

Elcil’in konuşmasının ardından Şehit Tuncer İlkokulu Müdürü Güven Varoğlu, “eğitim”, Çağlayan İlkokulu Müdürü Yıldırım Tosun “yönetim”, Şehit Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren ise “okulların mali durumu” konusundaki tespit raporunu ve önerileri okuyarak basınla paylaştı.

1466503950.jpg

“ÜÇÜNCÜ ÜLKELERDEN GELEN VE ANADİLİ TÜRKÇE OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN SAYISI HIZLA ARTIYOR... ÖZEL TEDBİR ALINMALI”

Eğitim bölümünde okullarda sigara alkol ve uyuşturucu kullanan öğrenciler görülmeye başladığına işaret edildi, rehberlik, psikolojik danışmanlık hizmetlerinin ilkokullarda olmamasının sorunlara müdahaleyi engellediği kaydedildi.

Bu bölümde üçüncü ülkelerden gelen anadili Türkçe olmayan öğrencilerin sayısının hızla arttığı da belirtilirken, Türkçe öğretimiyle ilgili özel tedbirler alınması gerekliliği üzerinde duruldu.

“MESAJLA OKUL YÖNETİCİLERİNE TALİMAT GÖNDERİLMESİ UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ”

Yönetim başlığında ise “Son yıllarda yapılan telefon mesajıyla okul yöneticilerine talimat gönderilmesi uygulamasından vazgeçilmeli” ifadesine yer verildi.

Doktor raporlarının istismar edilmesi konusunun çalışanlar arasında huzursuzluk yarattığı da belirtildi ve önlem istendi.

“OKULA AÇ GELEN ÖĞRENCİLER VAR, BESLENME YARDIMI SAĞLANMALI”

3’üncü ve son bölümde ise, okula aç gelen öğrenciler olduğu vurgulandı, yerel yöntemlerle istişare edilerek beslenme yardımı sağlanması istendi.

Okulların mali yapısıyla ilgili olan bölümde, okullara cari bütçe verilmediği, okul yöneticilerinin yasalara göre para kullanma yetkisi olmadığı kaydedilerek, okul yöneticilerinin sıkıntı yaşadığı vurgulandı ve öneriler sıralandı.