Elcil yaptığı yazılı açıklamada, “Berova, Atatürk Öğretmen Akademisi’ni (AÖA) işlevsizleştirerek kapatma sürecini başlatacak olan ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine üç gün kala 16 Nisan günü seçim rüşveti karşılığı verilen sınıf öğretmenliği açma ön iznine gösterilen tepki karşısında yaptığı açıklama ile suçunu gizleme gayreti içine girmiştir” iddiasında bulundu.

Öğretmen yetiştirme anlayışının ciddi bir iş olduğunu, AÖA’nın bu ciddiyeti 1937’den beri taşıdığını belirten Elcil, toplum tarafından ilkokul ve okulöncesi öğretmeni yetiştirme görevinin Atatürk Öğretmen Akademisi’ne verildiğini ifade etti.

Elcil açıklamasında şunları kaydetti:

“AÖA toplumun bu güvenini, ülke ihtiyaçlarına cevap verdiği için, işsizler ordusu yaratmadığı için, öğretmen adaylarını bilimsel bir değerlendirme neticesinde seçtiği için, öğretmen yetiştirme felsefesini planlı ve nitelikli bir süreçle yürüttüğü için, öğretmen yetiştirilirken kâr amacı gütmediği için, toplumsal menfaatlerle hareket ettiği için almıştır.”

Elcil, “YDÜ 2009 yılında izinsiz olarak bu bölümü açmıştır, kaçak açtığı bölümden mezun da vermiştir. İzinsiz açılan bu bölüme göz yuman ve yaptırım uygulayamayan yine Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’tır. Şimdi seçim rüşveti olarak her iki kurumda gayri yasal açılmış olan bir bölüme ön izin vererek neyin savunmasını yapmaktadırlar?” iddiasında bulundu.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Her fırsatta şartlı izin verdiğini dile getiren Berova bu izni verirken Hukuk Dairesi’ne sormaya bile gerek duymamıştır. Yakın Doğu Üniversitesi’ne verilen gecekondu benzeri bu iznin toplum vicdanında hiçbir yasal meşruluğu yoktur. Eğitim Bakanı Özdemir Berova ön izin konusunda birincil derecede hatalıdır. Yaptığı yanlışlığı görmek yerine, hakkını arayan AÖA öğrencilerinin yanıltıldığını ve kışkırtıldığını iddia etmektedir. AÖA öğrencilerini çocuk yerine koyup, aldatıldıklarını söyleyerek, önümüzdeki yıl AÖA’ya alınacak öğrenci sayısını şimdiden açıklayarak öğrencileri teselli etmeye çalışmaktadır.”

Elcil, ön iznin derhal iptal edilmesini istedi.