Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik süreçte olumlu açıklamalar yapılmasına rağmen somut herhangi bir adımın atılmamasının insanlarda beklentileri azalttığını kaydetti.

Elcil yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son açıklamalarını hayretle izlediklerini ifade etti ve “özellikle Almanya ziyaretlerinde duvarların yıkılması için söyledikleri bizleri derinden düşündürmektedir. 1974’ten bu yana adamızı bölen fiziki engellerin kaldırılması ve iki toplumu ayırmak için 1950’li yıllardan beri devam eden yoğun çabaların beyinlerde yarattığı duvarların yıkılması bizim de temel beklentilerimizdir” ifadelerini kullandı.

Beyinlerdeki duvarların yıkılmasının çok önemli olduğunu ifade den Elcil, fakat bu duvarların ancak fiziksel engellerin ortadan kaldırılarak insanların bir araya getirilmesiyle sağlanabileceğini vurguladı.

KTÖS’ün bu konuda elini taşın altına koyabileceğini, iki toplumun yakınlaşması adına duvarların aşılması için her türlü sorumluluğu alabileceğini defalarca teyit ettiğini kaydeden Elcil, “Bu çerçevede daha fazla bilgi paylaşımı daha çok cesaretli adım atılması Akıncı’nın toplumsal görevidir. Adım atmakta irade gösterilmezse Akıncı’nın sözlerinin sadece lafta kaldığını vurgularız” dedi.

Elcil, eğitimde hâlâ somut adım atılmadığını, fiziki engelleri ortadan kaldıracak hiçbir çaba da görülmediğini savundu.

Maraş’ın açılması için hiçbir girişim yapılmadığını, Mağusa ve Lefke kentlerine ekonomik ve sosyal etkisi olacak Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasının ise unutulmuş göründüğünü ileri süren Elcil, “Derinya kapısının açılması için hükümet yetkilileri ekonomik kaynak gereksiniminin arkasına saklanmış, AB’den kaynak alınması gerekçe gösterilmiş, Akıncı ‘ben görevimi yaptım sıra hükümette’ deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmıştır” görüşüne yer verdi.