Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ile Güney Kıbrıs’tan Emekçi Halkın İlerici Partisi’ni (AKEL), karşılıklı şehitlik ve mezarlık ziyaretlerinden dolayı tebrik etti.

Şener Elcil, AKEL ve BKP’nin Sandallar ve Atlılar’da katledilen Kıbrıslı Türkler ve 20 Temmuz 1974’te hayatlarını kaybeden Kıbrıslı Rumların mezarlarını birlikte ziyaretinde yaşanan olaylarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, başkalarının acıları üzerinden milliyetçilik, bayrak ve egemenlik edebiyatı yapan bir kesimin bulunduğunu, bu kesimin şimdi de “görüşme sürecini engellemek için de yalan propaganda ile provokasyonlar yapmaya” başladığını savundu.

Elcil, “Son günlerde toprak, mülkiyet ile ilgili yalan propagandalarına kayıp ve şehit yakınlarının acılarını da istismar ederek halkı kışkırtmaya yönelmişlerdir” dedi.

Yakınlarını kaybedenlerin acılarını anlamak, bu acıları paylaşmak, bunun için toplumların birbirinden özür dilemelerini sağlamanın çözüm sürecinde önemli adımlar olacağını kaydeden Elcil, “Acılarımızı kışkırtmadan, siyasi menfaat elde etmek isteyenlere fırsat vermeden toplumsal özür dileme girişimlerini ortaya koyanları takdir etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Bu dönemde provokasyonlara daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Elcil, her türlü barış girişimini desteklediklerini, ırkçılık, milliyetçilik ve şovenizmi kullanarak toplumları kışkırtanları da şiddetle kınadıklarını belirtti.