KTÖS Başkanı Semen Saygun, Genel Sekreter Şener Elcil, sendika yürütme kurulu üyeleri ve denetmenler, Eğitim Bakanlığı önüne giderek yaşadıkları sorunlar hakkında basın açıklaması yaptı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı konuşmada, denetmenlerin yaşadıkları birçok sorun olduğunu söyleyerek, denetmenlerin, mesleklerini icra ederken ciddi problemler yaşadıklarını kaydetti.

Daha sonra, KTÖS Mali Sekreter Mustafa Baybora basın açıklamasını okudu.

BAYBORA: “UYGULAMADA 2006’DAN BU YANA CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR”

Sendikanın katkıları ile yasallaşan “Denetleme Değerlendirme Yönlendirme Kurulu Yasası”nın eğitimde ihtiyaç duyulan, eğitimin değerlendirilmesi ile ilgili açığı gidermeye yönelik önemli açılımı ortaya konmayı hedeflediklerini dile getiren Baybora, yasanın geçtiği 2006 yılından bu yana uygulamada çok ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti.

Yaşanan sorunları iki temel noktada ele aldıklarını söyleyen Baybora, bunlardan birinin eğitimin değerlendirilmesi konusunda yaşanan sorunlar; ikincisinin de denetmenlerin özlük hakları ve çalışma koşulları ile ilgili sorunlar olduğunu belirtti.

MADDE MADDE SORUNLAR

Baybora denetmenlerin sorunlarını madde madde şöyle aktardı:

“Yasaya bağlı, eğitimin bilimsel anlamda değerlendirilmesine yönelik tüzükler hazırlanmamış olduğundan, standartlar geliştirilememektedir.Denetmenlerin yaptıkları işlerde elde ettikleri sonuçlar ve raporlamalar, bakanlıkça değerlendirilmemekte ve tozlu rafları süslemektedir. Yasal yönden eksikliği bulunan değerlendirme süreci nedeni ile denetmenler ve öğretmenler zaman zaman karşı karşıya getirilmekte, bakanlık denetmenlerin çalışmalarına sahip çıkmamaktadır.

Denetmenlerin kendilerini geliştirmelerine yönelik Avrupa Birliği desteği ile başlayan hizmetiçi eğitim uygulamaları devam etmemektedir. Denetmen sayısında ciddi anlamda yetersizlikler vardır. Emekli olan denetmenlerin yerine bile yenileri istihdam edilmemekte bu da denetmenlerin sorumluluk alanlarının artmasını getirmektedir. Eğitim alanında çalışan denetmenlerin ‘Kamu Görevlileri Yasası’ altında işlem görmesi ‘öğretmen’ olan denetmenlere birçok hak mağduriyeti getirmektedir. Eğitim denetmenlerinin devlette çalışan ‘müfettişlerle’ aynı statüde değerlendirilmeleri yanlıştır.  Denetmenler, ‘Öğretmenler Yasası’na tabii tutulmadıklarından eğitim tahsisatı, ders yılı hazırlık ödeneği gibi öğretmenlerin aldığı tahsisatlardan yararlanamamaktadırlar.

Denetmenlerin okullara ulaşımının sağlanması için Eğitim Bakanlığı yeterli araç tahsisatı yapmamakta, tahsis edilen araçlar ise uzun bir süreden beri tamir gerektirmektedir. Denetmenlerin seyahatlerinde kullandıkları şahsi araçları ile ilgili vergi, yeni araç alımında ucuz kredi kullanımı hakkı verilmemektedir; Denetmenlerin okul ziyaretlerinde kullandıkları şahsi araçlarının akaryakıt harcamaları ile ilgili yolluk ödenmeleri yetersizdir ve zamanında yapılmamaktadır. Denetmenlerin okullarda görev yaptıkları süre içinde iaşe hakları yoktur. Denetmenlerin görev icabı seyahat etmeleri nedeni ile hayat sigortası yaptırılması gerekirken bundan mağdur edilmektedirler”.