Duygu Alan

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)’nın Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda “nitelikli eğitim” ve “okul müdürü Rasiha Erkal’ın görevden alınması” talebi ile başlattığı grev nedeni ile gerilen sendika Milli Eğitim Bakanlığı ilişkisi bakanlık ile YÖDAK’ın YDÜ’ye sınıf öğretmenliği bölümü için ön izin vermesi üzerine kopma noktasına geldi.

Sendika genel sekreteri Şener Elcil, Havadis’e yaptığı açıklamada, Şehit Ertuğrul İlkokulu ile ilgili taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, ilkokulda nisan ayında başlattıkları grevi 2015-2016 öğretim yılında da devam ettireceklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın YDÜ’ye sınıf öğretmenliği bölümü için ön izin vermesinin ise ülkede 1937 yılından bu yana planlı öğretmen yetiştiren bir okul olan Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatmaya yönelik bir adım olarak değerlendirdi.

Şener Elcil, YDÜ’ye verilen bu iznin iptal edilmemesi durumunda da önümüzdeki öğretim yılında tüm ilkokullarda greve gidebileceklerini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı “iş bilmezlikle” suçlayan Elcil, bakan Özdemir Berova’nın ve bakanlığın diğer yetkililerinin sorunları çözen değil erteleyen bir anlayış taşıdıklarını iddia etti.

KTÖS, Çalışma Bakanlığı’na da yüklendi

Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda sorunun aynen devam ettiğini ifade eden KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önceki hafta ilkokulda derslerin boş geçmemesi adına, öğretmen görevlendirdiğini ayrıca okul müdürü, müdür muavinleri ve İngilizce, beden eğitimi, müzik öğretmenlerinin de grevde olan öğretmenlerin yerine sınıflara girdiğini belirtti.

Bunun grev kırıcılık olduğunu dile getiren Elcil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da bu olaya göz yumarak “suç işlediğini” iddia etti.

Şener Elcil, konuya ilişkin açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda yaptığı grev kırıcılık ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile bir görüşme yaptık. Ancak, bakanlık hiçbir girişimde bulunmadı, bu yasa dışılığa göz yumdu” ifadelerini kullandı.

Elcil, Sendikalar Mukayyitliği’nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın “grev kırıcılığına” müdahale etmesi gerektiğini ancak Sendikalar Mukayyitliği’nin de bu konuda hiçbir müdahalesinin olmadığını dile getirdi.

“300 öğrenci okula gitmiyor”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda yaşanan sorunlardan öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra bazı velilerin de büyük rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Elcil, velilerin bir kısmının çocuğunu okula göndermediğini kaydetti.

Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda verimli bir eğitim olmadığını öne süren Şener Elcil, bu nedenle okula gitmeyen öğrenci sayısının 300 olduğunu ifade etti.

KTÖS genel Sekreteri Şener Elcil, “Velileri uyarıyorum. Bu okulda hiçbir sorun çözülmedi. Yılsonunda da çocuklara uydura uydura karne verecekler. Önümüzdeki yıl da bu okul açılmayacak çünkü sorun çözülene kadar grevimiz devam edecek” dedi.

“Tüm ilkokullarda greve gidebiliriz”

Kısa süre önce Yakın Doğu Üniversitesi’ne sınıf öğretmenliği bölümünü açabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın ön izin vermesinin ise kabul edilemez olduğunu belirten Şener Elcil, iznin iptal edilmemesi halinde 2015-2016 öğretim yılında tüm ilkokullarda greve gidebileceklerini açıkladı.

“Bakanlık sorunları erteliyor”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanı ve bakanlıkta diğer yetkilileri “iş bilmezlik” ile suçladı.

Elcil, “Bugüne kadarki en duyarsız, insan ilişkilerinde ve örgütlerle ilişkilerinde en başarısız bir Eğitim Bakanı ile karşı karşıyayız. Ekibi de kendisi de iş bilmez. Hepsi, sorunları çözen değil erteleyen bir anlayış taşıyor” diye konuştu.