Eniz Orakcıoğlu

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, 2016 bütçesinde, 2014 ve 2015 bütçesinden çok farklı bir durum olmadığını belirterek, “Eğitime ayrılan bütçe yeterli olmakla birlikte sorun bu bütçenin devlet okullarına gitmemesidir. Eğitime ayrılan bütçenin yüzde 75’i özel okullara ve özel üniversitelere gidiyor, devlet okullarına giden bütçe ise eğitime ayrılan bütçenin yüzde 25’idir.  Yüzde 25 devlet okulları için oldukça az bir miktardır ve ancak personel maaşlarını ödemeye yaramaktadır.

“Kişi başına düşen günde 6 TL”

Elcil, sözlerine şu şekilde devam etti; “İnsanlarımızı Türkiye’den gelen parayla ekonomiyi döndürdüğümüze inandırmaya çalışarak, kandırmaktadırlar. İşin gerçeği ise kesinlikle böyle değildir. Türkiye’den gelen parayı Türkiye’nin burada bulundurduğu nüfusa böldüğünüz zaman resmi rakamlara göre kişi başına günde 6 TL düşmektedir. Türkiye’nin yolladığı para Kıbrıs’a taşıdığı nüfusu doyurmaya yetmez. Biz buraya Türkiye’den gelen nüfusu doyurmak için kendi cebimizden de para koyuyoruz.”

“13 maaşımızdan feragat etmeye varız”

Ülkemizde kurdurulan rejimi Türkiye kurduğu için harcamaları da Türkiye’nin çekmek zorunda olduğuna dikkat çeken Elcil, “Bize devletçilik oyunu oynatmaktan vazgeçeceklerse, Kıbrıs Cumhuriyetine dönüş olacaksa biz 13 maaşlardan fedakârlık etmeye varız. Üst Koordinasyon Kurulunu dağıtacaklar, TC Yardım Heyetini kapatacaklar, TC Elçiliği diplomatik misyonu dışında faaliyet yürütmeyecek, Türkiye’nin buraya taşıdıkları kaçak nüfusu, çalışma izni ile ailesi de dâhil burada olan nüfusu geri çağıracaklar o zaman biz 13’üncü maaşlardan fedakarlık etmeye varız. 34’bin kişilik çalışma izni ile ülkemizde bulunan Türkiye nüfusu geri gönderilmesi şarttır veyahut bu çalışma izni ile ülkemizde bulunan TC vatandaşlarının ailelerinin gönderilmesi gerekir. Çünkü bu kişilerin karısının ve çocuklarının sağlık ve eğitim hizmetlerini de biz karşılıyoruz. Bunun yanında idare bizde olursa biz 13 maaşımızdan feragat etmeye varız” dedi.

“Kuzey Kıbrıs Türkiye’nin arka çöplüğü”

Oyun oynandığını vurgulayan Elcil, “Türkiye bizi desteklemezse ayakta duramayız diye bir imaj yaratılmaktadır. Bu doğru değildir. Türkiye bize ambargo uygulayarak ürettiğimiz hiçbir ürünü doğru düzgün almıyor. Bunun yanında ülkemizde kurdukları devleti bile tanımıyorlar ve uluslararası haklarımızdan dışlanmamızın sebebi de Türkiye’dir. En büyük engel ise Türkiye’nin yanlış siyaset uygulaması ve bizi amaçlarına alet etmesidir. Türkiye kendi ülkesinde kumarhaneleri kapatıp ülkemize taşıyarak Kuzey Kıbrıs Türkiye’nin arka çöplüğü yapmıştır. Türkiye uluslararası hukukun dışında yapamadığı faaliyetleri bizim ülkemizde yapmaktadırlar. Kuzey Kıbrıs kara para aklamanın merkezidir ve kumarhaneler vasıtasıyla kara para aklanmaktadır. Türkiye bizim üstümüzden bunları yapıyor ve bizi Avrupa Birliği önünde bir rehine olarak kullanıyor. Bunun yanında 1974’den bu tarafa adanın kuzeyini işgalinde tutuyor ve askeri üst olarak kullanıyor. Türkiye askeri üst olarak bile buranın bedelini ödemeye çalışsa, yaptığımız hesaba göre 1974’den bu yana 76 milyar dolar ödemesi gerekir. Bu hesaplamalar kafamıza göre yapılmış hesaplar değildir, İncirlik Üssü için Amerika Türkiye’ye para ödüyor ve Türkiye daha bize Kuzey Kıbrıs’ı kullanmasının bedelini bile ödemiyor” dedi.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi