Platform adına açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, eğitimin tutum, anlayış, davranış ve değerleri biçimlendirmekte olduğunu belirterek, “Bu karar çok daha önceden verilmesi gereken bir karardı ve yine bilindiği üzere iki toplumun eğitim sistemleri, Barış ve hoşgörülü şekilde bir arada yaşamaya engel olacak genç bilinçler yaratmıştır” dedi.

İki lider arasında görüşmeler devam ederken, Kıbrıs sorununun çözümünün bütün ada halkını memnun edeceğine dair bir umut bulunduğuna işaret eden Elcil, “Eğitim sistemlerimiz bu süreçte olumlu bir atmosfer yaratmaya, çözümü kabul etmeye, uygulamaya ve sağlamlaştırmaya katkı sağlayacaktır. Günümüzde bazı öğretmenler ve hatta öğrenciler arasında bile tutuculuk görülmektedir. Bu tutum, ayrılığın, Kıbrıs sorununa ideal çözüm olduğunu savunan etnik ayrılık zihniyetini tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.

Barış içinde bir arada varoluş ve dayanışma değerlerinin eğitim ile beslenmesi, ayni zamanda milliyetçilik ve tarihi nefret söylemlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Elcil, tarih eğitiminin çok yönlü bir yaklaşımla ve iki toplumun ortak tarihi süreçleri özellikle iki toplumun sosyal mücadelelerinin,samimi bir şekilde birlikte varoluşları gibi önemlikonuların ele alınması gerektiğini kaydetti.

Elcil, milli törenler ve geçit törenlerinin, var olan resmi eğitim hedefleri ile çeliştiğini de savundu.

Öğretmenler Platformu ‘Birleşik Kıbrıs’ın 10 yıldan uzun bir süredir adada barış içinde bir arada varoluşu hedefleyerek aktif olarak çalıştığına dikkat çeken Elcil,karşılıklı saygı, çok kültürlü, barışçıl toplum değerlerini teşvik eden bir eğitim sistemi için mücadele ettiklerini ve mücadele etmeye de devam edeceklerini kaydetti.

Elcil, “Yapısı daha sonra duyurulacak olan teknik eğitim komitesinin projelerinden somut sonuçlar umut etmekteyiz. Niyet iki toplumu yakınlaştırmaksa, iyi bir sonuç elde edilebilir. Bu niyetle kurulacak Eğitim Komitesi’ni destekliyoruz” dedi.