Duygu Alan

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, hükümet programda şura kararlarına saygı duyulduğunu, okul öncesi eğitimin kontrol altına alınması, kreş imkanı, Özel Eğitim Yasası’nın geçirilmesi, okullara cari bütçe ayrılması, ortaokul ve liselerde çok amaçlı bölümlerin olması, eğitimde denetimlerin gündeme alınması, YÖDAK konusunun dillendirilmesi gibi birçok olumlu maddelerin olduğunu belirterek, “Tüm bu maddeler güzel, olumlu ve destekliyoruz ancak önemli olan bu maddelerin hayata geçirilmesidir. Biz bu programda belirtilenlerin onda birinin bile hayata geçirilmesinden mutlu oluruz” dedi.

Şener Elcil, hükümet programında Göç Yasası’ndan bahsedilmemesinin ise adaletsizliğin devam edeceğinin göstergesi olduğunu savundu.

Programda ayrıca eğitimde sürenin daha verimli kullanılması ve müfredat ile ilgili beklentilere cevap verecek bir madde bulunmadığını söyleyen Elcil, programda denetimler, okulların idari özerkliği ve dershaneler, özel derslerin önünün alınması ile ilgili de hiçbir ibareye yer verilmediğini belirtti.

“En kötü seçim”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, CTP-UBP koalisyon hükümeti Eğitim Bakanı’nın ise “en kötü seçim” olduğunu iddia etti.

Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün iki dönem Eğitim Bakanlığı yaptığını, her iki dönemde de eğitime değil kendine yatırım yaptığını ileri süren Şener Elcil, “Sayın Kemal Dürüst, Eğitim Bakanı olarak düşünebileceğim en kötü seçim. Bana göre toplumsal düşünmeyen bir kimsenin bakanlık yapması doğru değildir. Sayın Dürüst, toplumsal düşünmemektedir. Kemal Dürüst, daha önce de Eğitim Bakanlığı yaptı ve o dönemlerde eğitime değil, hep kendine yatırım yaptı. Bir yığın da yolsuzluğu vardır. Bunlardan birisi de halasına çıkardığı 6 bin TL’lik çek ve yakınlarını istihdam etmesidir” diye konuştu.

Şener Elcil, Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün ayrıca geçmişte usulsüz ihaleler verdiği, okul kantinlerini yakınlarına verdiğini, Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA)’ni kapatmaya çalıştığını ve İlahiyat Koleji’nin açılmasına onay verdiğini söyledi, “UBP içinde Eğitim Bakanı olabilecek daha iyi isimler vardı” dedi.

“73 öğretmen işsiz, 60 okul tadilat bekliyor”

İlkokullardaki sorunlara da değinen Şener Elcil, okullarda inşaata dayalı altyapı eksikliklerinin bu yıl da giderilmediğini söyledi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 60 okulda halen tamirat-tadilat yapılmadığını, bazı okullarda ek binaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti

4 yaş grubu çocuklarda şu anda devletin istihdam ettiği hiçbir öğretmen yardımcısı bulunmadığını da söyleyen Elcil, 4 yaş grubunun öğretmen yardımcısı kadrolarında sıkıntılar bulunduğunu, okul müdürlerinin kaynak bulmak üzere velilerden para toplamaya çalıştığı duyumlarının geldiğini ifade etti.

Şener Elcil, bu yıl İlk etapta ilkokullarda 40, okul öncesinde 24, 78 de rehber öğretmene ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Ecil, “73 KKTC vatandaşı öğretmen işsiz beklerken özel eğitim merkezlerinde ise sistem Türkiye’den gelen öğretmenlerle yürütülüyor” dedi.