Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum öğretmen sendikaları, sürdürülebilir bir yapı için öğretmenlerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dünyadaki öğretmen sendikalarınınfederasyonu “Eğitim Enternasyoneli” bünyesindeki Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi’ne (ETUCE) üye Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum öğretmen sendikaları,5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla Lefkoşa’da ara bölgede bulunan Kıbrıs Toplum Medya Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTOEÖS), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN); Güney Kıbrıs’tan ise Kıbrıs Rum Öğretmenler Sendikası (POED)Mesleki Eğitim Öğretmenler Sendikası (OLTEK) ve Kıbrıs Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (OELMEK) tarafından düzenlendi.

Basın toplantısında sendikaların ortak hazırladığı basın bildirisinin Tükçesi KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, Rumcası ise POED Başkanı Filios Fylaktou tarafından okundu.

Ortak açıklamada “Daha güçlü öğretmenler, sürdürülebilir toplumlar yaratmak” şeklindeki Dünya Öğretmenler Günü temasına vurgu yapıldı.

Açıklamada tüm ülkelerdeki Eğitim Enternasyoneli üyelerinin, herkese nitelikli eğitim ve sürdürülebilir toplumların yaratılmasında öğretmenlerin güçlendirilmesinin önemini vurgulamak için harekete geçeceği kaydedildi.

ÖĞRETMENLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN ÇAĞRI

Daha kaliteli eğitim için öğretmenlere iş güvencesi, sağlıklı çalışma ortamı, mesleki özerklik, akademik özgürlük, sürekli mesleki gelişim olanağı sunulması gerektiğiifade edildi açıklamada, “Eğitim çalışanlarının güvencesiz çalışma koşulları altında çalıştırılmaları, sıkı standardizasyon rejimleri tarafından baskı altında olmaları, mesleklerini icra etmede özgürlüğe sahip olmamaları ve toplumda düşük bir statü ile karşı karşıya kaldıkları durumlarda, yüksek kalitede eğitim ve sürdürülebilir kalkınmaya olan katkısı önemli bir sorun olmaya devam edecektir” denildi.

Açıklamada Kıbrıslı Türk ve Kıbrıs Rum öğretmen sendikaları olarak herkese nitelikli kamusal eğitimin sağlanmasını, eğitimin kar amacı güden bir hizmet olmaması gerektiğini, bütçeden eğitime ayrılan payın artırılmasını, öğretmenlerin statüsü ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini savundukları kaydedildi.

1443787732.jpg

PROGRAM

Tahir Gökçebel, Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle 5 Ekim Pazartesi günü ara bölgedeki Chateu Status Restoranda söz konusu öğretmen sendikalarının, resepsiyon ve resim sergisinin yer alacağı ortak bir organizasyon düzenleyeceğini belirtti.

KKTC’deki eğitim müfredatına Rumca, Güney Kıbrıs’taki eğitim müfredatına da Türkçe dilinin dahil edilmesiyle ilgili bir soruya karşılık Gökçebel, “Türkçe ve Rumcanın resmi dil olarak okullarda okutulması için ortak bir mutabakatımız yoktur... Temennim Eğitim Enternasyonel içerisindeki örgütler olarak Kıbrıs’ta ortak eğitimi savunan bir noktaya geleceğiz” dedi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise15 Ocak 2015’de Kıbrıs Türk ile Kıbrıs Rum öğretmen sendikaları tarafından imzalanan dönüşümlü temsiliyetle ilgili deklarasyonla, işbirliğinin kayıt altına alınmasının yanında bir vizyonun da ortaya konduğunu, işbirliği için ETUCE’nin desteğini aldıklarını da belirtti.

Elcil, “Sendikal işbirliğimizin en üst düzeyindeyiz. Şu anda iki tarafın yönetimlerine çeşitli vesilelerle bir takım tavsiyelerde bulunacak bir noktaya geldik. Eskiden bu yoktu” dedi.

İKİ DİLDE DERGİ

Elcil, işbirliği kapsamında ilk hedeflerinin Kıbrıs’ın Kuzeyi ve Güneyindeki okullara dağıtılacak Türkçe ve Rumca olmak üzere iki dilde bir dergi çıkarma olduğunu da kaydetti.

Sendikalar olarak, şovenizm, milliyetçilik ve ırkçılığın yarattığı yıkımı ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Elcil, bu konuda İrlanda’dan bir ekibin destek vermek için adaya geleceğini, konferanslar düzenleyecekleriniaktardı.

Elcil, “Geçmişte eğitimciler rollerini kötü anlamda kullandılar, bu ülkenin (adanın) parçalanması, şovenizmin yükselmesi için kullandılar” dedi.