Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen süreçte toplumların işbirliğini artıracak, her iki toplumu bir çözüme hazırlayacak ve ateşkes koşullarını ortadan kaldıracak adımların da eş zamanlı atılması gerektiğini ifade etti.

Sendika, bunu sağlamaya yönelik 17 maddeden oluşan siyasi açılım önerileri hazırladı. Öneriler arasında; Euro’ya geçiş, ortak projeler yapılması, eğitim sistemlerinin yeniden ele alınması, Türkçe ve Yunancanın zorunlu ders olarak okutulması, telefon sistemlerinin birleştirilmesi, geçiş kapısı sayısı artırılması, sınır noktalarının idari sınır haline getirilmesi gibi maddeler yer alıyor.

Konuyla ilgili bugün sendika genel merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

Sendika Genel Sekreteri Şener Elcil, basın açıklamasını okudu.

“HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI”

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden görüşme sürecinin İsviçre’de yapılan son turunda yaşananların hayal kırıklığı yarattığını belirten Elcil, yaşanan uyuşmazlık noktalarını aşacak formüller üretme yerine diplomatik dilden uzak, duygusal açıklamalar yapmanın doğru olmadığını kaydetti.

Elcil, kendini karşı toplumun yerine koymadan, empatiden uzak, Türkiye’den taşınan on binlerce insanı görmezlikten gelerek ‘Kuzeye gelecek Rumların büyük bölümü öldü’ gibi açıklamalarla Rum tarafının taleplerine olumsuz yaklaşmanın da doğru bir strateji olmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının öncelikle “Kıbrıs Türk toplumunun ve Kıbrıs’ın çıkarlarını öne alan, ülkenin birleşmesini, yabancı asker ve silahlardan arındırılmasını öne çıkaracak” teklifleri masaya taşıması gerektiğini kaydeden Elcil, “Ülkemizin her iki yanındaki statükodan nemalananlarla, çözüme karşı olanları memnun edecek ve garantörlerin çıkarlarını koruyacak bir çözümden kaçınılmalıdır. Bu gerçekler ışığında özellikle garantörlerin Kıbrıs’ın bütününe yönelik garantörlük sorumluluklarını bir hak olarak görmeleri konusu açığa kavuşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Toplumların işbirliğini artıracak, her iki toplumu bir çözüme hazırlayacak ve ateşkes koşullarını ortadan kaldıracak adımların da eş zamanlı atılması gerektiğini söyleyen Elcil, sendikanın hazırladığı 17 maddeden oluşan önerileri okudu.

Elcil önerileri şöyle sıraladı: 

“Her iki toplumdaki eğitim sistemleri ele alınmalı, kitaplar, müfredatlar, ders materyalleri şovenizmden, ırkçılıktan arındırılmalı, hoşgörü ve barış eğitimi esas alınmalıdır.

Her iki toplumda Türkçe ve Yunanca “iletişim kurma düzeyinde” zorunlu ders olarak okutulmalıdır.

Telefon sistemleri birleştirilmelidir.

Araç geçişlerinde çifte sigortalanmaya son verilmelidir.

Geçiş kapısı sayısı artırılmalı, askerler, nöbet kulübeleri, dikenli tellerden oluşan sınır sistematik bir plan çerçevesinde idari sınıra dönüştürülmelidir.

Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sağlık sisteminden yararlanırken eşit haklara sahip olmasının önü açılmalıdır.

Ortak para birimi olarak Euro’ya geçilmelidir.

Maraş yasal sahiplerine iade edilmelidir.

Maronitlere ait köylere yerleşime izin verilmelidir.

Kıbrıs’ın AB toprağı olduğu gerçeğinden hareketle adaya girişler, kontrol altına alınmalıdır.

AB gözetim ve denetiminde eş zamanlı nüfus sayımı yapılmalı, iki toplum arasındaki doğal dengeyi bozan vatandaşlık dağıtma gibi uygulamalara son verilmelidir.

Federal Kıbrıs’ın öngördüğü toprak düzenlemeleri çerçevesinde mülk sahiplerinin talebi olması halinde yer değişikliği öngörülen yerlerde yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik iskan ve rehabilitasyon projeleri başlatılmalıdır.

Federal Kıbrıs’ın geleceğine yönelik su ve enerji alanlarında ortak projeler başlatılmalıdır.

Ekonomik alanda ortak işbirliklerine yönelik teşvik projeleri uygulanmaya konmalıdır.

Dini mekanlar, mezarlıklar, kutsal yerler karşılıklı saygı çerçevesinde temiz tutulmalı ve tamir edilerek hizmet verilmesine olanak sağlanmalıdır.

Mülkiyet konusu ile ilgili tazminat, takas, iade prensibine bağlı olarak mağdur kesimler karşılıklı olarak tazmin edilmeli, Türkiye’nin de adamızın kuzeyinde yarattığı bu mülkiyet sorunu ile ilgili maddi sorumluluğunu yerine getirmelidir.

Tüm askeri güçler dağıtılmalı, adada iç güvenliği sağlayacak polis gücünden başka bir güvenlik gücüne izin verilmemelidir”

“ÇERÇEVE ANTLAŞMASI ORTAYA ÇIKARILMALI”

Elcil, yapıcı ve samimi bir şekilde görüşme sürecine devam edilerek, yılsonuna kadar bir çerçeve antlaşması ortaya çıkarılması gerektiği görüşünü ifade etti.

İki toplumun seçtiği liderlerin sorunu çözmeye yönelik adımlarına, garantörlerin müdahale etmesinin, toplumların siyasi iradesine saygısızlık olacağını söyleyen Elcil, “Garantörlerin Kıbrıs’a karşı sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve tamamen kendi çıkarlarını ön planda tuttuklarını” savundu.

Elcil, “Bugüne kadar sürdürülen görüşmelerde Türkiye’nin, Akıncı’nın görüşme masasındaki tutumuna yönelik müdahaleleri, Yunanistan’ın ise son zirveye yönelik açıklamalarında ortaya koyduğu tutumu sorunu çözmeye yönelik çabaları açıkça baltaladığı görülecektir. Kıbrıs sorununun varlığı, garantörlerin ülkemizi bir çatışma alanı olarak görmelerinin bir sonucudur” iddiasında bulundu.

KTÖS’ün Kıbrıs sorununun insan haklarına saygı ve 1968 yılından beri devam eden görüşme süreçlerinde tarafların karşılıklı uzlaşmaya vardığı temel ilkeler çerçevesinde federalist bir anlayışa bağlı olarak çözülmesine yönelik girişimlere destek vermeye devam edeceğini ifade eden Elcil, adanın bölünmesi veya Türkiye’ye entegrasyonu ile ilgili tüm girişimlere ve Kıbrıs Türk toplumunun toplumsal varlığına yönelik tüm saldırılara karşı durmaya devam edeceğini kaydetti.