Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, KTÖS üyesi denetmenlerle birlikte Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit’i ziyaret ederek, sorunların çözümü için destek istedi.

Şener Elcil, ziyarette yaptığı konuşmada, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in kendilerinin içinden çıkan bir mücadele arkadaşı olduğunu söyleyerek, denetmenlerle ilgili sorunların devam ettiğini ve yaşanan sıkıntıları da kendisiyle paylaşarak çözüm arayışında olduklarını kaydetti.

“DENETMENLERLE İLGİLİ SORUNLAR DEVAM EDİYOR”

Şener Elcil, 2006 yılında denetmenlerin yasasının zorla geçirildiğini fakat gerekli tüzüklerin yapılması çalışmalarına ara verildiğini söyledi. Elcil, “Eksik başlayan ve yürümeyen bir sorunla eğitim denetmenlerimiz karşı karşıya. Yasada belirtildiği gibi 76 denetmen olması gerekirken, şu anda 20 civarında denetmen bulunmakta. Bütün yük belli kişilerin sırtına yıkılmaya çalışılıyor” dedi.  

“2014 YILINDA GİZLİ PROTOKOL İMZALANDI”

Sendika olarak bu sorunlara çözüm ararken, 2014 yılında halktan ve sendikalardan gizli imzalanan bir protokol bulduklarını dile getiren Elcil, protokolün öngördüğü “ eğitimin, Meksika’dan sonra en geri eğitim sistemi olan Türkiye ile uyumlaştırılması” çalışmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Elcil, Kıbrıslı Türk toplumu olarak dünyaya açılmayı hedefleyen, daha iyi, daha güzel eğitim sisteminin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. Elcil, Türkiye’nin gerici siteminin kendilerine empoze edilmesiyle karşı karşıya olduklarını ileri sürerek, yapılmaya çalışanın doğru olmadığını söyledi.

Protokolün gizlenmesini ve uygulamaya geçirilmeye çalışılmasını da eleştiren Elcil, “Şu anda Türkiye’den belli bir gurup denetmen getirilmeye çalışılıyor. Bunun arkası Türkiye’den denetmen getirilmesidir. Buna bizim boyun eğmemiz mümkün değildir” dedi.

1444210958.jpg

“YASA, DERHAL ELE ALINIP, EKSİKLERİ TAMAMLANMALI”

Denetleme Değerlendirme Yönlendirme Kurulu Yasası’nın derhal ele alınıp, eksiklerin tamamlanması ve çalışma koşullarlıya ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Elcil, eksik olan denetmen kadrolarının Kıbrıs’taki eğitimciler arasından doldurulması gerektiğini kaydetti.

Elcil konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzaladığı protokolü TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’e  takdim etti.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, yıllardır konuşulan sorunların çözülmediğini, tam tersine giderek arttığını dile getirerek, “Ülkemizi yöneten siyaset sınıfta kaldı” dedi.

Çare üretmek yerine sorunları katlama boyutunda bir yapılanma olduğunu ileri süren Özyiğit, bütün eğitim şuralarında sorunların çok tartışıldığını fakat bu ülkede eğitimin her gelen bakanın iki dudağı arasında, yaz boz tahtasına dönüştürüldüğünü ve eğitimde kalıcı bir sistem getirilemediğini belirtti.

“DENETMENLERİN SORUNLARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMEDİ”

Var olan eğitimin özverili öğretmenlerin çalışmalarıyla yürüdüğünü söyleyen Özyiğit, öğretmenleri, değerlendirmesi ve yönlendirmesi gereken kurum temsilcilerinin de her bölgede görevlerini yokluk içerisinde yapmaya çalıştıklarını fakat sorunların azalmadığını ve çalışma koşullarının da iyileştirilmediğini gördüğünü belirtti.

Özyiğit, Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden, ülkedeki belirsizlikten ve geçici 10’uncu maddenin ısrarla durmasından kaynaklanan sorunlar olduğuna işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Suyu biz yönetemeyiz, gelsinler yönetsinler diyorlar. Eğitimi biz yönetemeyiz, gelsinler yönetsinler diyorlar.Elektriği, yüzümüze gözümüze benzettik diye gelip yönetsinler diyorlar. KTHY’yi batırdık, kapattık, devrettik, gelsinler onlar yapsınlar diyorlar. Üniversiteleri yavaş yavaş teslim ediyoruz. Her geçen gün burada sanki bizim yerel üniversitelerin sorunları çözülmüş gibi başka üniversiteler davet ediyoruz. Şimdi eğri oturup, doğru konuşalım. Devleti yönetemeyenler çekilip giderler. Kimsenin malı değildir koltuklar. Koltuklar halkın malıdır.”

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEY HAZIRIZ”

TDP olarak KTÖS öncülüğünde eğitim denetmenlerin sorunlarını çok yakından takip ettiklerini dile getiren Özyiğit, sorunların çözümü için Meclis içinde ve dışında gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.