Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “din konusunu rant için siyasi istismar aracına dönüştüren anlayışın eğitimde yeri olmadığını” vurguladı.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yazılı açıklamasında, “kamusal eğitime ayrılan payın artırılması, gösterişe yönelik dini yatırımlara yapılan olağanüstü harcamaların durdurulması, tarikat faaliyetlerinin Kur’an kursu gibi örgün eğitimin dışındaki yasadışı uygulamaların üzerine gidilmesi, Hala Sultan İlahiyat Koleji gibi dini istismara yönelik okulların derhal çağdaş okullara dönüştürülmesi gerektiğini” görüşünü belirtti.

Elcil “barış mitingine” katılmak için Ankara’da toplanan yurtseverlere yönelik saldırının, dinin siyasi bir argüman olarak kullanılmasının yarattığı tehlikeyi bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Elcil açıklamasında “Laikliği rafa kaldırıp, ‘Ilımlı İslam’ söylemi ile toplumu aldatan din tüccarları, aldıkları dolarlarla yarattıkları beyin yıkama faaliyetlerini yaygınlaştırarak, bunu siyasi ranta dönüştürmektedirler. Bunun en güzel örneği Türkiye’deki hükümet ve yaptığı icraatlardır” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta Kur’an kursları, ilahiyat okulları gibi dayatmaları hayata geçirerek beyin yıkama yolu ile toplumsal dönüşümün sağlanmaya çalışıldığını savunan Elcil, TC Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığıyla hükümetlere verilen çok büyük paralarla bu alana yatırımların devam ettiğini, kamusal eğitime verilen payın ise sistematik olarak azaltıldığını iddia etti.

Elcil, gericilik ve yobazlık devlet eliyle teşvik edilirken, Ankara’daki saldırıyı gerçekleştiren zihniyeti yaratan altyapının benzerinin KKTC’de de oluşturulduğu görüşünü savundu.