KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, dün (16 Şubat Salı) Teknecik Elektrik Santrali’ni ziyaret etti. KIBTEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan, KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, KIBTEK Mali Koordinatörü Hasan Başoğlu, Müdür Muavinleri Ahmet Dargın ile Kulderen Canselen’in de bulunduğu ziyarette Teknecik Başmühendis Hasan Borucu teknik bilgi aktardı.

3.3 Milyon Euro’luk yatırım yapılıyor

Teknecik Elektrik Santrali’nde 60 MW’lık iki adet buhar santrali ve 17 MW’lık 8 adet dizel santral bulunuyor. Santraller hakkında detaylar anlatan başmühendis Hasan Borucu, buhar santrali borularının normal kullanım şekillerinde 120 bin saate ulaşıldığında bakıma alındığını ancak bizim santrallerimizin sorun çıkarmadan 150 bin saate ulaştığını ve zarar görmeden üretim yaptığını aktardı. Şu anda bu buhar santrallerinin birinin devre dışı bulunduğunu ve borularının bakım onarım yenileme aşamasında olduğunu, bu işlemlerin bitmesi ile diğer buhar santralinde ayni çalışmalar başlayacağını bu işlemlerin Mayıs ayı içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

KIBTEK Müdürü Mehmet Salih Gürkan da buhar santrallerinin borularının değişimi için 3.3 Milyon Euro’luk yatırım yapılacağını, ayrıca şu anda tamirde olan 1 dizel santral ünitesinin de Mart ayı ortasında devreye gireceğini ve yaz ayına girerken toplam 8 ünitenin tamamının üretim yapabilecek şekilde hazır durumda olacağını belirtti.

maliye-bakani-teknecik-ziyaret-(2).jpg

2015 yılında 110 Milyon TL’lik yatırım

KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ve KIBTEK Mali Koordinatörü Hasan Başoğlu yatırımlar hakkında Maliye Bakanı Birikim Özgür’e bilgi verirken, KIBTEK’in 2015 yılında 65 Milyon TL’si santral ve yenileme, 45 Milyon TL’si de akıllı sayaçlar ve LED lambalar olmak üzere  toplam 110 Milyon TL yatırım yaptığını açıkladı.

Ülkemizde yaklaşık 7 yıldır iletim-dağıtım alanına yatırım yapılmadığı ve 2016 yılının yatırım yılı olacağı Maliye Bakanı Birikim Özgür’e aktarılırken, KIBTEK’in 2 yıl sonra santral borcunun kalmayacağı vurgulandı.

maliye-bakani-teknecik-ziyaret-(3).jpg

Birikim Özgür memnuniyetini belirtti

Maliye Bakanı Birikim Özgür teknecik ziyaretiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada KIBTEK’in üretim bacağını yerinde incelemeden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, personelin özverili çalışmasından gurur duyduğunu ifade ederek kendilerini kutladı.

Birikim Özgür KIBTEK ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Uluslararası sisteme KIBTEK’in güçlü bir şekilde girebilmesi için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bunun için hep birlikte çalışacağız. Uluslararası sisteme dahil olabilmek için iletim ve dağıtımda yatırıma ihtiyaç vardır.

Geçmiş CTP iktidarı döneminde, yani 7 yıl önce bu alana yapılan yatırımlardan sonra başka yatırım olmamış. Bu üzücü ancak bizim dönemimizde bu yatırımlar bu yıl devam edecektir. Hedef yüzde yüz yatırım öngörüsüdür. Talebi karşılayacak ve yedek de olacak yatırım planı için yapılan çalışmalar çok önemlidir.

Yapısal dönüşümle elektrik alanında geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz ve halkımıza en uygun maliyetlerle kaliteli hizmetlerin sunulmasına odaklanacağız. Değişen dünya ve bölge koşullarında KIBTEK'in en güçlü şekilde halkımıza hizmetlerini sürdürebilmesi için birlikte çalışacağız.”

maliye-bakani-teknecik-ziyaret-(4).jpg

maliye-bakani-teknecik-ziyaret-(9).jpg