Gündem Kıbrıs Özel - Mehmet Aktunalar

KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG)'in Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Genç TV'de Aysu Basri Akter'in hazırlayıp sunduğu Günün Getirdikleri programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde yine katıldığı bir televizyon programında yeni hükümete ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK)'na ilişkin bazı önemli açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Talat, KIB-TEK'in gündeminde olan elektrik zammının kaçınılmaz olduğunu söylemişti. Kıbrıs Genç TV'de de katıldığı televizyon programında konuya ilişkin benzer açıklamalar yapan CTP-BG Genel Başkanı Talat, KIB-TEK için yapılması yüksek ihtimal olan elektrik zammının kaçınılmaz olduğunu yineledi. KIB-TEK'in şu an zararına elektrik sattığını dile getiren Mehmet Ali Talat, bu durumun akıl işi olmadığını ve elektriğe zammın yapılması gerektiğini vurguladı.

"ZAM YAPILMAZSA KIB-TEK BATAR"

Elektrik fiyatlarına zam yapılmasının gerekli olduğunu vurgulayan Talat, bu zammın yapılmaması durumunda KIB-TEK'in batabileceğine dikkat çekti. Vatandaşın elektrik fiyatlarında yapılacak bu değişikliği bir zam olarak algılamaması gerektiğini aktaran Talat, bu durumun elektrik fiyatlarına yeni bir düzenleme olduğunu vurguladı ve "KIB-TEK şu an vatandaşa zaten gereğinden daha ucuza elektrik satıyor." dedi.

Her geçen gün artan döviz fiyatlarıyla birlikte petrolün de daha pahalıya satın aldığına dikkat çeken Talat," KIB-TEK santrallerinin mazotla çalışıyor. Artan petrol fiyatları da zammı kaçınılmaz kılıyor." şeklinde konuştu.

Talat konuyla ilgili olarak şöyle dedi:

"Edindiğimiz bilgiler kadarıyla KIB-TEK şu an zararına elektrik satıyor. Fiyatını tam olarak bilmemekle birlikte yapılan hesaplamalar doğrultusunda KIB-TEK'in 6 kuruşa yakın bir zararla elektrik sattığını öğrendik. Vatandaşlar elektrik fiyatlarındaki düzenlemeyi zam olarak görebilirler fakat bu düzenlemenin pek tabiki yapılması lazım. Ne yapalım yani, daha ucuza elektrik kullanacağız diye KIB-TEK zararına satışa devam edip de batsın mı? Karanlıkta mı kalalım?"

Teknecik Santrali hakkındaki vatandaş şikayetlerinin kendisine de geldiğini söyleyen Talat, doğaya salınan kükürt oranının düşürülmesi adına KIB-TEK'in daha kaliteli ve daha düşük kükürt oranlı mazot kullanacağını söylerken, bu durumunda fiyat değişikliği yapılması için başka bir neden oluşturduğunu aktardı.

"UBP KURULTAYI HÜKÜMETİ ETKİLEYEBİLİR"

CTP-BG / UBP reform hükümetinin olumlu bir hava yakaladığını söyleyen Talat, reform hükümeti diyerek yola çıktılarını ve bu hükümetin daha yapacak çok işleri olduğuna dikkat çekti. 31 Ekim'de yapılacak olan UBP Genel Kurultayı'nın hükümeti etkileyip, etkilemeyeceği konusunda da düşüncelerini aktaran Mehmet Ali Talat, "UBP kurultayının ardından Hüseyin Özgürgün'ün yeniden başkan seçilmesi hükümeti etkilmez. Fakat UBP kurultayından Hüseyin Özgürgün'ün başkan çıkmaması hükümetin etkilenmesi ihtimalini de taşıyor." şeklinde konuştu.