Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hayat pahalılığı ödeneğinin, en düşük maaşı alan kamu görevlilerine 100 TL olarak yansıyacağını açıkladı.

Yorgancıoğlu, yüzde 1.6 olan hayat pahalılığının yüzdelik olarak yansıtılması halinde ise en düşük maaşı alanların 30 TL almış olacağını belirtti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bugün saat 12.30’da tamamlanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, hayat pahalılığının maaşlara nasıl yansıyacağıyla ilgili bilgi verdi.

2011 yılı öncesi işe başlayanlar ile sonrasında işe başlayanlar arasında oluşan maaş farkının giderilmesi amacıyla hayat pahalılığının eşit, kaynak varsa da en düşük maaş baremine daha fazla artış yapma düşüncesi ile hareket ettiklerini kaydeden Özkan Yorgancıoğlu, baremlere eşit dağılım ve refah payı olarak yapılan katkıyla, kamuda lise mezunlarının başlangıç baremlerine yaklaşık 100 TL artış yapıldığını kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu kamuda, 2014 Aralık ayı itibarıyla başlangıç baremleriyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

“Lise ve dengi bir okul mezunlarının maaşına hayat pahalılığı 1.6 olarak yansıtılmış olsaydı başlangıç baremi bin 649 TL olacaktı ancak yeni sistemde bin 735 TL olacak. Üniversite mezunlarının başlangıç baremine eski sistemde (1.6 hayat pahalılığı yüzdelik olarak yansıtılsa) artış hesaplansa artışla birlikte maaş 2 bin 74 TL olacaktı, yeni uygulanan sistemle başlangıç maaşları 2 bin 140 TL’ye çıkarıldı.

2 bin 244 TL olan öğretmenlerin başlangıç baremine eski sistemde artış hesaplanırsa artışla birlikte maaş 2 bin 299 TL olacaktı, yeni uygulanan sistemle başlangıç maaşı 2 bin 363 TL’ye çıktı.

3 bin 121 TL olan pratisyen doktorun başlangıç baremine eski sistemde artış hesaplanırsa artışla birlikte maaş 3 bin 193 TL olacaktı, yeni uygulanan sistemle başlangıç maaşı 3 bin 245 TL’ye çıkarıldı. 4 bin 34 TL olan uzman doktorun başlangıç baremine eski sistemde artış hesaplanırsa artışla birlikte maaş 4 bin 124 TL olacaktı,  yeni uygulanan sistemle başlangıç maaşı 4 bin 158 TL’ye çıkarıldı.”

Yorgancıoğlu,  “Hepsine (hayat pahalılığı olan) 1.6’nın üzerinde artış geliyor... En çok artış başlangıç baremleri ve en düşük gelir seviyesi olanlara geliyor. Yüz TL’den başlayarak 30-40 TL’ye kadar düşüyor” dedi.

2011’den önce kamuda işe girenlerin maaşlarına yansıtılan hayat pahalılığı ile de bilgi veren Başbakan Yorgancıoğlu, lise ve dengi okuldan mezun olan bir kişinin 2 bin 607 TL olan maaşına eski sistemde artış hesaplanırsa artışla birlikte maaşın 2 bin 665 TL olacağını, yeni uygulanan sistemle maaşın 2 bin 685 TL’ye çıkarıldığını; Aralık 2014 itibarıyla üniversite mezunlarının 2 bin 924 TL olan maaşına eski sistemde artış yapılmış olsaydı maaşın 2 bin 994 TL olacağını, yeni sitemde maaşın 3 bin 5 TL’ye çıkarıldığını; 3 bin 159 TL olan öğretmen maaşına eski sistemde artış yapılmış olsaydı maaşın 3 bin 232 TL olacağını ancak yeni sistemle 3 bin 251 TL’ye çıkarıldığını; pratisyen doktorların başlangıç baremine eski sistemde artış yapılmış olsaydı maaşın 3 bin 232 TL olacağını yeni sitemde maaşın 3 bin 251 TL’ye çıkarıldığını; uzman doktorların 3 bin 926 TL olan maaşına eski sistemde artış yapılmış olsaydı maaşın 4 bin 015 TL olacağını yeni sitemde maaşın 4 bin 182 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.

Hayat pahalılığının düşük olması nedeniyle rakamlar düşük olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, “Amaç düşük gelir gruplarına hayat pahalılığına daha çok artış vererek refah seviyesini arttırmak” dedi.

BAŞLANGIÇ BAREMLERİNE 1.6 YERİNE 2.98 ARTIŞ

Yorgancıoğlu, başlangıç baremlerinde 1.6 yerine, 2.98, lise ve üniversite mezunu hizmet sınıflarına 1.6 yerine 2.74, öğretmenlere 1.6 yerine 2.6, pratisyen doktorlara 1.6 yerine 2.24, şube amirlerine 1.6 yerine 2.4, müdür muavinlerine 1.6 yerine 1.94 şeklinde artışlar öngörüldüğünü anlattı.

Hedeflerinin iki barem skalasını eşitlemek olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, Temmuz ayında hayat pahalılığının yansıtılmasından sonra yeni bir değerlendirme yapılacağını söyledi.

Yorgancıoğlu, iki barem arasındaki farkı gidermenin uzun soluklu bir çalışma olduğunu vurguladı.

YASA TASARILARI MECLİS'E SEVK EDİLECEK

Yorgancıoğlu, ödeme yapılabilmesi için Maliye Bakanlığı’nın bu konudaki yasa tasarılarını Bakanlar Kurulu’na getirdiğini, bunların da Meclis’e sevk edileceğini kaydetti.

ELEKTRİK ÜCRETLERİNDE İNDİRİM YARIN BELİRLENECEK

Elektrik ücretlerinde indirim çalışmalarının da yarın sonlandırılmasını öngördüklerini kaydeden Yorgancıoğlu, elektrik fiyatlarında yapılacak indirime Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’nun karar verdiğini, ancak yasa gereği Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini anlattı.

Bakanlar Kurulu’nun fuel-oil fiyatlarındaki düşüşle bağlı olarak elektrik fiyatlarında öngörülen indirimin yeniden değerlendirilmesi için yapılan indirim önerilerinin Elektrik Kurumu’na geri gönderildiğini kaydeden Yorgancıoğlu, elektrik fiyatlarındaki indirimi belirlemek için Bakanlar Kurulu’nun yarın Elektrik Kurumu yöneticilerinin katılımıyla saat 16.30’da toplantı yapma kararı aldığını da açıkladı.

LSD HASTALIĞI

Büyükbaş hayvanlarda görülen LSD hastalığının Karpaz bölgesinin ardından Mesarya’da da görülmesiyle ilgili olarak Yorgancıoğlu, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nda dün yapılan toplantıda tedbir olarak hastalığın görüldüğü hayvanların itlaf edilmesinin yanında ülke genelinde hayvanlara koruyucu aşı yapılmasının kararlaştırıldığını bu çerçevede, kaynak arayışı içerisinde olduklarını ifade etti.