ZİFİRİ KARANLIK: Emekli Polis Müdür Muavini, Trafik eski Müdürü Osman Aydın, aydınlatma altyapısı olan, ancak elektrik borcu nedeniyle şalteri indirilen bir güzergahta yaşamını yitirdi. Uzmanlara göre, elektrik kesik olmasa, Aydın, yol kenarına park eden aracı görebilecekti. Aydın, ödenmeyen elektrik parasının kurbanı oldu

HER YERDE KESİK: Trafiğin yoğun olarak kullanıldığı Lefkoşa-Güzelyurt, Lefkoşa-Girne, Lefkoşa-Mağusa arasındaki birçok noktada elektrik borcu ödenmediği için şalter indi. Kıb-Tek, kamudan parasını alamıyor, kamu, borcuna sadık değil ama olan vatandaşa oluyor. Gece karanlığında insan canı Allah’a emanet

DAVA EDİLMELİ: Emekli Polis Müdür Muavini Osman Aydın’ın ölümünün ardından, sivil toplum örgütleri de tepkilerini artırdı. Havadis’e konuşan uzmanlar, Osman Aydın’ın ailesine, “elektrik borcunu ödemeyen ve ölüme sebebiyet veren devlet makamlarını dava etmesi” çağrısında bulundu

Karanlık sokak ve caddeler trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Kamunun Kıb-Tek’e olan borcu nedeniyle ana caddeler karanlığa mahkum edildi. Büyük yatırımlar yapılarak aydınlatılan yollar küçük faturaların ödenmemesi nedeniyle yine karanlıkta kaldı. Karanlığın yol güvenliği yerle bir etmesi nedeniyle de önceki gün yine trafiğe bir kurban verildi.

Çilesini vatandaş çekiyor…

Kamunun borcunu ödemediği Lefkoşa-Güzelyurt, Lefkoşa-Girne, Lefkoşa-Mağusa arasında birçok noktada Kıb-Tek şalter indirdi. Kıb-Tek, kamudan parasını alamıyor, kamu, borcuna sadık değil ama olan vatandaşa oluyor. Gece karanlığında insan canı Allah’a emanet.

Akim: Gereken yapılıyor

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ana caddelerin ışıklandırılmasının Karayolları Dairesi’ne ara sokakların ise Kıb-Tek’e bağlı olduğunu anlattı. Kıb-Tek ekiplerinin bir ihbar olduğu anda hemen müdahale etmeye hazır olduğunu kaydeden Akim, ancak personel sayısının sürekli sokak sokak gezerek denetleme yapmak için yetersiz olduğunu kaydetti.

“Kurum olarak hat çekiyoruz”

Akim, direk bulunan yerlere hat çekip elektrik bağlanmasının kurum tarafından yapıldığını anlatarak şu şekilde konuştu:

“300 metreye kadar direk olan yerlerde kurum müdürümüzün hat çekip elektrik bağlama yetkisi var. Onun dışında daha uzun mesafeler için yönetim kuruluna başvurulması gerekir. Eğer böyle bir durum varsa yani direk var ancak hat çekilmemişse bize başvuru yapılsın. Ancak eğer direk yoksa yapılacak bir şey yok.”

Avcı: Sokak aydınlatması yol güvenliği içindir

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, sokak aydınlatmasının yol güvenliği olduğuna dikkati çekti ve yol aydınlatmasını sağlamanın hükümetin görevi olduğunu söyledi. Avcı devlet kurumlarının kendi aralarındaki sorunlar nedeniyle vergisini ödeyen vatandaşı cezalandırdığını ifade etti.

“Kıb-Tek özel bir kuruluş değil”

Kıb-Tek’in devlete bağlı bir kuruluş olduğuna vurgu yapan Avcı, devletin kurumları arasında sorun varsa bunu bakanlıklar boyutunda çözmesi gerektiğini kaydetti. Avcı şu şekilde konuştu:
“Devlet kurumlarının kendi arasındaki sorunların bedelini vergisini ödeyen vatandaş çekiyor. Kıb-Tek özel bir kurum değildir. Eğer devlet kurum ve kuruluşları arasında bir sorun varsa bunu bakanlıklar düzeyinde çözmeleri gerekir.”

“Elektrik kesen de kazaya sebep oluyor”

Avcı, karanlık sokaklarda meydana gelen ölümlü trafik kazalarında sadece kazaya sebebiyet veren sürücünün değil aynı zamanda elektriği kesip sokağı karanlıkta bırakanın da yargılanması gerektiğini kaydetti. Mehmet avcı şu ifadeleri kullandı:

“Böyle durumlarda elektriği kesip kazaya sebebiyet veren de sanık sandalyesine oturup yargılanmalıdır. Kazaya sebebiyet veren sürücünün avukatı da elektriği kesene dava açmalıdır.”

“Ciklos’ta bile elektrik yok”

Kaza yapılması en yüksek ihtimal olan yerlerden biri olan Ciklos’ta bile elektriğin kesik olduğuna dikkati çeken Avcı şu ifadeleri kullandı:

“Burada parayı Kıb-Tek’e ulaştırmayan da suçludur. Vatandaş bunun vergisini ödüyor. Ancak bu para Kıb-Tek’e ödenmiyor. Böylece sokaklar karanlıkta kalıyor ve bunun bedelini vatandaş ödüyor. Önceki gün yine acı bir olay yaşandı.”