Melin Dobran

Kuzey Kıbrıs genelinde dün, derecelerin zaman zaman 45’i gösterdiği kavurucu sıcaklarla birlikte elektrik tüketimi, 290 MW ile rekora ulaştı ve Kalecik ile Teknecik santrallerindeki ünitelerin büyük kısmının devre dışı kaldı.

Santrallerde aşırı yüklenme nedeniyle devre dışı kalan üniteler nedeniyle dün KKTC kelimenin tam anlamıyla ‘sıcak’ kabusu yaşadı.

Evlerinde, işyerlerinde serinledikleri klimanın ve diğer elektrikli aletlerin durması sonucu çok sayıda vatandaş Diyalog’u arayarak, perişan olduklarını aktardı.

Diyalog’a konuşan kasap, çiçekçi ve bakkal gibi esnaf ise, ürünlerin sıcaktan dolayı bozulmasından korktuğunu ifade etti. 

Esnaf, “Ürünlerimizi sürekli olarak buzdolabında tutmak zorundayız. İkide bir elektrik kesilirse biz iflas ederiz. Zaten ülkenin ekonomik durumu ortadadır. Bu zamanda herkes kıt kanaat geçiniyor. Döviz yükseliyor, bu da dükkân kiralarını etkiliyor. Zarar etmek istemiyoruz. Özellikle de yaz günü bu çileyi vatandaşa yapmasınlar” diye konuştu.

Esnaf ne dedi?

Levent Akbıçak (Kasap)

“Yaklaşık 1 saatlik bir elektrik kesintisi oldu. Bu durumdan çok etkilendik. Etler terliyor. Bir çözüm bulunması lazım. Gece olsaydı ve hayvan taze gelseydi ertesi gün sabaha kadar kuzularımızı biz bulamayacaktık. Elektrik kesintisi 1 saatten fazla sürseydi, etler kullanılmaz hale gelmezdi ama dükkân kilitlenirdi, kapatmak zorunda kalırdık. Buzluğu kesinlikle açamazdık. Havalar gerçekten çok sıcak. Klimayı sabahtan akşama kadar açık tutuyoruz. Bu da faturaya bayağı yansıyor. İşlerimiz zaten düşük. Döviz yükseldikçe kiramız da yükseliyor. Dükkân sahiplerinin bunu esnaf için düşünmesi gerekiyor.”

İlkay Kaya (Çiçekçi)

“Biz zaten çiçeklerimize çok zor şartlarda bakıyoruz. Suyumuzu şebeke suyundan almıyoruz. Kendimiz özel olarak getirtiyoruz. Buna ek bir ücret ödüyoruz. Bir de bu elektrik sıkıntısı başlarsa işin içinden çıkamayacağız. Bütün piyasanın bilmesi gerekir ki sterlin 4.30’lara çıktı. Bu esnaf için çok kötü bir haber. Bu problemler varken bir de üzerine elektrik probleminin olması ve bizim çiçekçi olmamız dezavantajdır. Çiçeklerimiz solduktan sonra toplayıp çöpe atıyoruz. Hiçbir şekilde bu durumun geri dönüşümü yoktur.”

Hüseyin Dal (Reklamcı)

“Yaklaşık iki buçuk saat elektriksiz kaldık. Üretimimiz durdu. Bayağı bir sıcak çektik. Bizi de işlerimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Bütün işlerimiz yarım kalıyor, sarkıyor. Aldığımız siparişleri yetiştiremiyoruz. Bu da ülkemizde devamlı bir sorun haline geldi. Elektrik kurumu parayı almayı ama gerekli yatırımları yapmayı bilmiyor. O yüzden biz de devamlı olarak zarara uğruyoruz.”

Hamza Özmen (Bakkal)

“Elektrik kesintisi iki, iki buçuk saat sürdü. Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Aynı zamanda da güzel bir düzeye de girmişti elektrik kurumu. Bu kesintilerin olmaması lazım. Dondurmalarımız eriyor. Buzdolabında soğuk içeceklerimiz var. Yaz günü bunları satamazsak neyi ödeyeceğiz? Bu sıcaklarda uzun süreli elektrik kesintisinin olmaması gerekiyor.”

Bakanlıklar uyarıda bulundu 

Öte yandan İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, hava sıcaklıklarının normallerin üzerine çıkması nedeniyle işveren ve çalışanlara uyarıda bulundu. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ülkede hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde olmasından dolayı güneş altında çalışmak zorunda kalanların sağlığı ve güvenliğinin sağlanması hususunda işverenlerin duyarlı olması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıda bulunuldu. 

Sağlık Bakanlığı ise, ülkeyi etkisi altına alan ve ileriki günlerde de devam edeceği açıklanan aşırı sıcaklardan korunmak için bir dizi uyarıda bulundu

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede hava sıcaklığının 43 dereceye kadar yükseldiği bu günlerde özellikle kronik hasta grubunda olan kalp ve damar hastaları, diyabet ve astım hastaları ile yaşlı ve çocukların 10.00 - 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmamaları ve bu saatlerde deniz veya havuza girmemeleri gerektiği kaydedildi. 

Serinlemek için deniz kenarını tercih edenlere de gölge yerlerde vakit geçirmeleri önerildi.