Atun, Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın hükümetin bir yılıyla ilgili basın toplantısında bazı veriler ortaya koyduğunu ifade ederek, bu verilere eleştirilerde bulundu.

Faizlerin yarı yarıya düşeceği yönündeki söylemleri eleştiren Atun, dövizin belirsiz olduğu bir dönemde ve para politikası olmayan KKTC’de faizlerin nasıl düşürüleceğini sordu.

Yerel gelir-yerel gider oranına ilişkin açıklamadaki rakamları elde etmenin imkansız olduğu görüşünü ifade eden Atun, alım gücünün düştüğünü ve bütçe açığının arttığını savundu.

Atun, insanların ülkedeki ekonomik koşullara güvenemediğini belirterek, iktidardan giderken 19 milyon TL’de bıraktıkları sabit sermaye yatırımlarının şimdi ne hale geldiğini sordu.

Elektrik Kurumu’ndaki politikasızlığın ülkeyi yangının ortasında bırakacağını savunan Atun, “Geçtiğimiz 5 yıl içinde bu kürsüde kükreyenler, ayrıcalıklı kesimlerin elektriğini kesmiyor, 16 ayda Elektrik Kurumu’nun alacakları şişti. Demek ki yakında Elektrik Kurumu’nun alnı yakında duvara çakılacak. O zaman KKTC’nin de alnı duvara çakılacak, hiçbir şeyi kalmayacak” dedi.

Sunat Atun, Türkiye ile imzalanan protokole göre, Mart 2014’te kurumun özelleşeceğini; Eylül 2014’te ise kabloyla Türkiye’den elektrik geleceğine işaret etti.

“Eylül 2013’ten beri hükümette sizsiniz, politikanız nedir?” sorusunu soran Atun, ekonomi yanında ülkede siyasi kaos da yaşandığını savundu ve DAÜ’deki rektörlük süreciyle ve Devlet Tiyatroları Müdürlüğü atamasıyla ilgili hükümete eleştiriler yöneltti.

Atun, yaşanan kaosların bu hükümetin ülkeyi yönetemediğini gösterdiğini öne sürdü.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU: “İYİYE GİDİŞİN TELAŞINI YAŞIYORSUNUZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, Atun’un ekonominin iyiye gitmesinin telaşını yaşadığını söyledi.

Yorgancıoğlu, “Siz bıraktığınızda yerel gelirlerin, giderleri karşılama oranı yüzde 72 iken bugün yüzde 78 oldu.. Buna gülebilirsiniz, eleştirebilirsiniz ama bu yaşadığımız gerçeği değiştirmez” dedi.

Vergi tahsilatlarının ve ithalattan alınan vergilerin arttığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, eksikler bulunduğunu ancak 1 yıllık sürede 5 yıllık hedefin hayata geçmesinin beklenemeyeceğini ifade etti.

Yorgancıoğlu, “Üretimin ve yatırımın arttığı bir realitedir. Hükümet ilk kez tarım sektörünü kuraklık nedeniyle bu kadar destekliyor. Tarıma 52 milyonluk kaynak aktarıldı. Narenciyede konsantre satılmadığı için bir sıkıntı var, bunu aşmak için uğraşıyoruz” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, ülkenin geleceği adına, eleştiri yaparken rakamların doğru değerlendirilmesini istedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’yla ilgili eleştirilere de değinen Başbakan Yorgancıoğlu, kurumun durumunun iyiye gittiğini, kaynak toplama kapasitesinin arttığını söyledi. Yorgancıoğlu, Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesine karşı çıkan olmadığını ama düğmeye basılsa da ne kadar zamanda geleceğinin belli olduğunu, bu yüzde AKSA’ya bir teklif götürdüklerini anlattı.

Özkan Yorgancıoğlu, Elektrik Kurumu’na, solar enerji sistemi kurulması yönünde araştırma başlatması için talimat verdiklerini söyledi.

YEREL İŞGÜCÜ DESTEKLEME FONUYLA 2 BİN 120 İSTİHDAM

Yerel İşgücünü Destekleme Fonu sayesinde 2 bin 120 kişinin özel sektörde işe girdiğini, bunun ekonominin, reel sektörün büyüdüğü anlamına geldiğini kaydeden Yorgancıoğlu, “Eleştiri haklarınızı doğru ve isabetli yerlerde kullanmanızı rica ederim” dedi.

ATUN YENİDEN SÖZ ALDI

Yeniden söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Sunat Atun, Merkez Bankası Başkanı’nın raporundan rakamlar verdi ve Başbakan’ın açıklamalarını eleştirdi.

Devletin gelirlerinin çoğunun ithalat vergilerinden kaynaklandığını belirten Atun, döviz artışına bağlı olarak alınan vergilerin de arttığını ancak bunun, ‘hükümet icraat yaptığı için yerel gelirleri arttı’ anlamına gelmediğini söyledi.

Atun, akaryakıt fiyatlarının düştüğünü ama halka yansıtılmadığını, aradaki farkın hükümetin cebine girdiğini savundu.

DURSUN OĞUZ ARPA İHALESİNİ ELEŞTİRDİ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da “Tarım” konusundaki güncel konuşmasında, yemlik ve tohumluk arpa üzerinde durarak, ihalenin pahalıya sonuçlandığını savundu.

Tarım konusunda bazı araştırmalarından söz eden Oğuz, tohumluk arpa ihalesiyle ilgili yorumlar ve eleştiriler yaptı.

Dursun Oğuz, TÜK’ün ihaleye çıktığı 100 bin ton arpayı depolayacak tesisi olmadığı için yer kiraladığını; bu nedenle fiyatların daha da yükseldiğini söyledi.

“SERTİFİKASIZ ARPA, TARIMI ETKİLEYECEK”

Ülkenin kurak bir sezon geçirdiği için tohumluk arpa ihtiyacı duyulduğunu ancak bakanlığın ülkeye sertifikasız arpa gelmesine izin verdiğini belirten Dursun Oğuz, bunun ülkenin gelecekteki tarımını etkileyeceğini belirtti.

Oğuz, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’ndan sertifikasız arpa ithali konusunda bilgi istedi.

Balya ithalatı konusunda da eleştiriler yapan Oğuz, tarımdaki sorunlara “imkan yok” diyerek çözüm üretmediğini savunduğu Tarım Bakanı’nın görevi parti içinde başkasına bırakması gerektiğini iddia etti. Oğuz, “Artık Sayın Başbakan, CTP içinde bir Tarım Bakanlığı münhali ilan etmeli” diye konuştu.

SENNAROĞLU

Oğuz’u yanıtlayan Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Meclis kürsüsündeki iddiaların tutarlı olması gerektiğini vurguladı.

Ürün bedellerini alamayan narenciyecilerin yerden göğe haklı olduğunu vurgulayan Sennaroğlu, geçenlerde narenciye üreticilerinden bir heyeti kabulünde kendisini istifaya davet eden üreticiye verdiği “Bilsem ki benim istifamla narenciye paraları ödenecek, yarın sabah istifa edeyim” yanıtının da basına yansıtılarak, çarpıtıldığını söyledi.

Niye 120 bin ton arpa aldıklarını anlatan Sennaroğlu, geçen yıl parça parça aldıklarında, arpa fiyatlarının arttığını ve üreticiye yansıtmamak için sübvansiye uyguladıklarını belirtti.

Sennaroğlu, ayda 12 bin tona ihtiyaç olduğunu dikkate alarak, 120 bin ton arpa için ihaleye çıktıklarını kaydederek, rakamın artmaması için risk alarak, bir karar verdiklerini belirtti.

Önder Sennaroğlu, tohumluk arpanın sertifikasız olduğunu da belirtti.

Türkiye’den buraya kabloyla elektrik getirmenin cazibesini yitireceğini kaydeden Sennaroğlu, bunun nedenini de İsrail gazının 2016’da buradan geçeceğinin öngörülmesi olduğunu, bu durumda Türkiye’den daha ucuza alım yapılabileceğini söyledi.

Türkiye ile enterkonnekt sistem kurma ve kablo döşenmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Sennaroğlu, elektrik alımı konusunun iyi düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, tekrar söz alarak, 8 ay önceden çalışılması gereken bir konuda geç kalındığını söyledi.

Meclis Genel Kurulu’ndaki bazı güncel konuşmalarda, genel olarak ekonomi ve Kıb-Tek’le ilgili sıkıntılar ele alındı.

Üçüncü gündem dışı konuşmayı yapan CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Kıb-Tek’e yönelik suçlamaları eleştirdi. Biray Hamzaoğulları, yönetim kurulu başkanı İsmet Akim’in yeni atandığı dönemde geldiğini söylediği bir faksı okudu. Faksta, hükümete öngörülen miktarın verilmemesi halinde gemi tahliyesinin durdurulacağı, hatta boruların iptal edileceği yönünde ifadeler bulunduğunu kaydeden Hamzaoğulları, bu faksın, hükümetin ne denli bir yıkım aldığını gösterdiğini savundu.

Hamzaoğulları, UBP döneminde, Kıb-Tek ile Turkcell arasında uzaktan sayaç okuma projesinin imzalandığını ifade ederek, söz konusu projeye ret oyu veren yönetim kurulu üyelerinin görevden alındığını söyledi. Hamzaoğulları, sözkonusu kişilerin neden görevden alındığını veya neden ret oyu verdiklerini sordu.

“Roma’da o dönemde toplantılara katılan Ekonomi ve Enerji Bakanı ile yanındaki kişinin seyahat masraflarını içeren kararın üç defa Bakanlar Kurulu’na gittiğini” savunan Hamzaoğulları, tüm bunları, Kıb-Tek’in neden zor durumda olduğu konusunda bilgi vermesi için anlattığını söyledi.

Hamzaoğulları, sayaçların sorunlu olduğunu ileri sürerek, bu yönde bilgiler içeren belgeler okudu.

Kıb-Tek’in kötü durumda olmadığını kaydeden Hamzaoğulları, eylül ayında 73 milyon para toplandığını söyledi.

ATUN

Eleştiriyi yanıtlayan UBP Genel Sekreteri Sunat Atun, akıllı sayaç konusunda ihale açtıklarını ancak ihalenin son gününe kadar kimsenin müracaat etmediğini ifade etti.

Atun, hükümetin akıllı sayaç konusunda açtığı ihalenin de şaibeli olduğunu belirterek, “Bir mühendis firmaya bilgi verdi ve bu kişi açığa alındı. Bu konuda açıklama yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Sunat Atun, Elektrik Kurumu’nun elektrik maliyetinin 70 kuruş olduğunu ifade ederek, bunun çok yüksek olduğunu ve bu fiyatın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, “Ekonomik gelişmelerle” ilgili konuşmasında, son iki yılda dolarda yüzde 15 artış olduğunu ancak ithalatta bir iyileşme olmadığını savundu.

13. maaşlar için 50 milyon TL gerektiğini kaydeden Tatar, Maliye Bakanı’nın Başbakan’a Sosyal Sigortalar’ın gerçek açığını söylemesi gerektiğini söyledi. Tatar, Elektrik Kurumu’nda da giderlerin ne noktada olduğunun önemli olduğunu ifade etti.

Halkın sıkıntı çektiğini ve alım gücünün son bir yılda düştüğünü belirten Tatar, maaşlarda yüzde 20’nin üzerinde artış olması gerektiğini söyledi.

Ekonomide iyiye gidiş olmadığını savunan Tatar, ülkede hükümete güven duyulduğu şeklinde bir söylemi ilk defa Başbakan’ın ağzından bugün duyduğunu ve böyle bir güven olmadığını ifade etti.

DAÜ’deki olaylarla ilgili art niyet olup, olmadığının merak konusu olduğunu savunan Tatar, bu tür olayların ülkede derin izler bıraktığını iddia etti.

Belediyelerin maddi sıkıntı içinde olmaması gerektiğini ifade eden Tatar, iyi yönetim ve iyi idare gereken belediyelerde oturup ciddi kararlar almak gerektiğini kaydetti.

31 Ekim’den sonra 2015 Mali Yılı Bütçesi’nin meclise geleceğini ve komite çalışmalarının başlayacağını da ifade eden Tatar, Merkez Bankası’nın da aktif olması gerektiğini savundu.