TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı Meclis Genel Kurulu’nda “hükümetin  programında vermiş olduğu sözlerle ilgili” güncel konuşma yaptı.

Rekabet Kurulu’nun ülkedeki her sektörü incelemesi ve tekelciliğe son vermesi gerektiğini kaydeden Çakıcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’un GSM operatörleriyle yaptığı görüşmeye değinerek, görüşmede Bakan Taçoy’un zamdan bahsetmediğini söyleyerek bu durumu eleştirdi.

Çakıcı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu vatandaşın hakkını koruyan, emekçinin yanında bir başbakan olup olmadığını açıklamaya çağırdı.

Denetleme kurullarının basına yansıyan rüşvet konularını araştırmasını isteyen Çakıcı, CAS çalışanlarının eski KTHY çalışanı olduğu konusunda Başsavcılık yazısına değinerek, bu kişilere 6 ay müracaat süresi verildiğini ifade etti ve oluşan mağduriyetin giderilmesi için konuyla ilgili yasal değişiklik yapılması önerisini sunarak bu önerisinin ivediliğini istedi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Çakıcı’nın eleştirilerine verdiği yanıtta, rüşvet olaylarıyla ilgili gereken takibin yapılacağını söyledi.

Elektrik Kurumu’nda 37 kişinin işçi statüsünde istihdam edildiğini, bunların çoğunun teknisyen olduğunu, bu kişilerin buhar kazanlarının tamiri ve bakımı için 2-3 aylık bir dönem için istihdam edildiğini anlattı.

CAS çalışanlarıyla çok defalar bir araya geldiğini, bahsedilen rapor için kendisinin başsavcılığa yazı yazdığını anlatan Yorgancıoğlu, mağduriyetin 6 aylık yasal süre ve kendilerinin KTHY’nin tasfiye edilmesi sürecinde CAS ile imzaladıkları sözleşmeden kaynaklandığını söyledi.

Bu konuları çözmek için çalışacaklarını, ancak çözemeseler bile 2015 yılında bu kişilerin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılacağını anlatan Yorgancıoğlu, bu kişilerin haklı olduğunu, sorunu çözmek durumunda olduklarını ancak doktor ve öğretmen eksikliği gibi sorunları çözme sorumlulukları olduğunu da kaydetti.

Başbakan Yorgancıoğlu, başlangıç baremleri düşük olan çalışanlarla,  en yüksek baremde bulunan çalışanlar arasındaki maaş farkını kapatmaya yönelik çalışmalarının da olduğunu söyleyerek, ülkeyi kendi ayakları üzerine kaldırmanın hükümetin sorumluluğu olduğunu kaydetti.

Başbakan, özel sektörde çalışan insanların haklarını savunmanın ve yaratılan imkanlardan reel sektörün de yararlanmasını sağlamanın da görevleri olduğunu dile getirdi.

ÇAKICI

Yorgancıoğlu’ndan sonra yeniden söz alan TDP Milletvekili Çakıcı, Bakan Taçoy’u  operatörlerle yaptığı görüşmede neden zamlar konusuna değinmediğini sordu.

TAÇOY

Çakıcı’ya cevap vermek üzere kürsüye gelen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakan Taçoy da, 2007 yılında imzalanan GSM sözleşmesinin ekinde yer alan fiyat tarifelerinin GSM operatör fiyatlarını belirlediğini; sözleşmelerin 12. maddesi gereği Bakanlığa bilgi verilerek her altı ayda bir zam yapma hakkı verdiğini anlattı.

Taçoy, sonlandırma ücretlerinin düştüğünü böylece her yöne olan konuşma fiyatlarının bir süre sonra düşeceğini kaydederek, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, sonuçları meclis ve halka paylaşacaklarını söyledi.

KTHY çalışanları konusu üzerinden siyaset yapıldığını söyleyen Taçoy, konuya yönelik kararın bir an önce alınmasını ve her gün başka bir kararla halkın karşısına çıkılmamasını istedi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin, “CAS çalışanlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu’na öneri götürüp götürmediğini” sorması üzerine Taçoy, bu konuda gerekli çalışmaları yaptıklarını, savcılık görüşü doğrultusunda kolları sıvadıklarını ve çıkacak sonucu açıklayacaklarını kaydetti.

TDP Milletvekili Zeki Çeler’in GSM operatörlerinin yaptıkları zammı geri çekip çekmeyeceklerini sorması üzerine Taçoy, Pazartesi gününden itibaren çalışma başlattıklarını ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Taçoy, “Biz kimseyi zora sokmak istemeyiz. Elektronik Haberleşme Yasası’na göre tüm düzenlemeler yapılacak” dedi.