Ömer Kadiroğlu

Aslen Kahramanmaraşlı olup Güzelyurt bölgesinde ikamet eden 60 yaşındaki Hamza Eltutan, küçük yaşta havale geçiren ve bunun sonucunda hem zihinsel, hem de bedensel engelli olan kızları için kendisine yardım eli uzatılmasını istiyor. Dört çocuk babası olan ve 2002 yılında KKTC’ye yerleşen Hamza Eltutan, kızları Göknur’un 8 aylık, Nevin’in ise 6 yaşında iken geçirdikleri soğuk havale sonucu yatalak olduklarını belirtti. Yatalak olmaları nedeniyle kendisine yardım edilmesi için her yere müracaat ettiğini, ancak gittiği tüm yerlerde “sen vatandaş değilsin, bir şey yapamayız” denilerek geri çevrildiğini savunan çaresiz baba, 60 yaşında olduğunu ve inşaatlarda çalışarak geçimini sağladığını belirterek, birçok kez Elçiliğe de gittiğini ve kendisine yalnızca 200 TL yardım yapıldığını söyledi.  İki erkek, iki kız babası olan Eltutan, oğlunun birinin evli, diğerinin ise henüz küçük olduğunu ve meslek lisesinde okuduğunu belirterek, kazandığı paranın iki kızının ilaç ve ihtiyaçlarına bile yetmediğini söyledi. Ailesinin geçimini çok zor şartlarda sağladığını söyleyen Hamza Eltutan, kendisine yardım edilmesini beklediğini kaydetti. 

“Bugün git yarın gel”

Anne Eltutan ise evdeki iki engelli çocuğuna bakmakla mükellef olduğu için eşine destek amaçlı çalışamadığını belirterek, bu durumdan dolayı son derece üzgün olduğunu dile getirdi. Sosyal Hizmetler Dairesi de dâhil olmak üzere her yere müracaat ettiklerini, ancak olumlu hiçbir sonuç alamadıklarını kaydeden baba Eltutan, “En azından bir aylık bağlasalar kızlarımın ihtiyaçlarını biraz da olsa karşılarım” dedi. Öte yandan küçük kızları Göknur’u yaklaşık bir ay önce hastaneden çıkardıklarını da ifade eden Eltutan, gerek KKTC’de gerek Türkiye’de, biri 19, diğeri 29 yaşında olan kızlarını uzman doktorlara tedaviye götürdüklerini ifade ederek, çocukların tedavilere olumlu bir cevap vermediğini anlattı. Türkiye’de her seferinde “bugün git yarın gel” şeklinde bir davranışla karşılaştıklarını ifade eden çaresiz baba, kaldıkları yer ile hastane arasındaki mesafe uzun olduğu için hastane koridorlarında sabahladıklarını dile getirdi.

“Türkiye KKTC’ye neden elçi atadı”

Birkaç gün hastane koridorlarında sabahladıktan sonra yine aynı muameleyle karşılaştığını belirten Baba Eltutan, doktorla “bizi süründürüyorsunuz, burada sabahlıyoruz ve perişan olduk” şeklinde bir diyalog yaşamasının ardından, çocukların tedavi dosyasını kendisine vererek tedavi uygulamadıklarını savundu. Çocukların yaşı dolduğu için oturma izni istendiğini de ekleyen baba Eltutan “Geçimimi sağlayamazken, ihtiyaçları alamazken ben nasıl oturma izni çıkartırım” diyerek inşaatlarda çalıştığını ve aldığı paranın hiçbir şeye yetmediğini söyledi. Eltutan, yalnızca çocuklarının ihtiyacı olan bezlere ayda bin TL verdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu hariç bütün kurumlara ve devlet dairelerine giderek yaşadığı sorunu anlattığını, ancak hiçbir destek bulamadığını söyledi. Eltutan, “Eğer ihtiyaçlı kişilere, ya da mağdur olan kişilere yardım etmeyecekse Türkiye Cumhuriyeti KKTC’ye neden elçi atadı” diyerek tepkisini ortaya koydu.