Melin Dobran

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, ikinci toplantısını dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı, Komisyon Başkanı İsmet Lisaniler başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantı sonucu yapılan açıklamada, komisyonun bir sonuca ulaşamadığı belirtildi.  Açıklamaya komisyonun Perşembe günü yeniden bir araya gelmesine karar verildiği de eklendi. 

Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “Emeğin en yüce değer olduğunu söyleyen bir siyasi partinin başbakanı ve çalışma bakanlığı döneminde, maalesef ikinci kez belirlenmesi gereken asgari ücret belirlenmedi” diyerek tepkisini ortaya koydu.

Bıçaklı şunları söyledi, “Geçmişte ülkemizde birçok kez asgari ücret iki kez, iki defa da 3 kez değiştirildi. Bu asgari ücret değiştirilirken nasıl belirleneceğine dikkat edilmelidir. Asgari ücret komisyonunda 3 taraf vardır. İşçi, işveren ve devlet temsilcileri. Asgari ücret komisyonu 15 kişiden oluşur. Bu 15 kişinin 5’i işçi, 5’i işveren, 5’i de devlet temsilcisidir. Bunlar oraya kendi aklıyla bayram etmeye gitmemelidir. Temel sağlık uzmanları vardır. Bir insanın yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için eğitim, giyim ve diğer masrafları ne olmalıdır diye tespit etmeleri ve ona göre asgari ücret belirlenmelidir. Bizim ülkemizde asgari ücret 1977 yılından beridir belirlenir ve uygulanır.”

Latifoğlu: Bir an önce belirlensin

Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ise, asgari ücretin bir an önce belirlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bugün ülkemizde yürürlükte bulunan asgari ücretin yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Bir ailenin insanca yaşamı için ihtiyaçlarının tamamını karşılaması gereken asgari ücret, ne yazık ki bizim ülkemizde sefalet ücreti denecek bir noktadadır. Bunun için süratle anayasanın da emrettiği gibi insanımızın insanca yaşayabileceği bir ücret düzeyine çıkartılmalıdır. Bize göre bugün için minimum değer asgari ücret baktığımızda 2 bin500 TL’nin üzerinde olmalıdır” dedi.

Kanber: Alan gibi veren de sıkıntı içerisinde

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber de asgari ücreti alan taraf gibi veren tarafında zor bir durumda olduğunu söyledi. “Mevcut olan asgari ücret bir aileyi geçindirmeye yetmez. Şu anki asgari ücret açlık sınırının altında bir ücrettir. Ancak açlık sınırının altında olanlar, sadece asgari ücret alanlar değildir. Dolayısıyla asgari ücretin yeterli olup olmamasıyla birlikte bu durum, piyasanın asgari ücreti kaldırıp kaldıramayacağı ile ilgili bir konudur” diyen Kanber, “Ancak özel sektörde rekabet koşulları kuralsız olduğu için gelirlerinde gerileme olduğunu düşünüyorum. Gelirlerinin gerileme olduğu bir alanda asgari ücret değil daha altı bile sıkıntıdır” ifadelerini kullandı.

Kanber, insanca yaşamak için asgari ücretin daha da yukarıya çıkarılması gerektiğini belirterek yeni asgari ücretin bin 800 ile 2 bin 200 TL arasında ayarlanabileceğini kaydetti.

Lisaniler: Perşembe yeniden toplantı var

Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, dünkü toplantıdan sonra yaptığı yazılı açıklamada, Komisyon’un 9 Temmuz Perşembe günü saat 10.00’da yeniden bir araya gelme kararı aldığını duyurdu.

Lisaniler, dünkü toplantıda, tarafların asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gerekli kıstasları tartıştığını belirterek, işçi tarafı temsilcilerinin “Asgari Geçim İndeksinin” temel alınması ve buna bağlı olarak ekonomik durum göz önünde tutularak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini savunduğunu kaydetti.

İşveren tarafının ise, devletin, işverenlerin iş yapma kapasitelerini geliştirecek önlemleri almadan, işverenlerin önündeki engelleri kaldırmadan ve ekonomideki sorunları dikkate almadan asgari ücret belirlemesinin doğru olmayacağını ileri sürdüğünü bildiren Lisaniler, devlet tarafının ise, Haziran 2015 sonu itibarıyla ulaşılan hayat pahalılığı ile ekonomik büyümede çalışanların payı gibi kıstasların dikkate alınarak asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini belirttiğini kaydetti.

Lisaniler, öne sürülen görüşler üzerine karşı tarafların görüşlerini sunması şeklinde devam eden toplantı sonucunda komisyonun Perşembe günü yeniden bir araya gelmesine karar verildiğini de ekledi.