Suna Erden

Son yılların en soğuk kışı yaşanırken, birkaç gün önce yaşanan don olayı birçok serada yetiştirilen ürünlerin donarak ziyan olmasına neden oldu.

Kuzey Kıbrıs’ta son yılların en soğuk kışı yaşanırken, dondurucu havalar en fazla sebze üreten seracıları etkiledi. Ülke genelinde birçok serada yetiştirilen ürünler ziyan olurken, Star Kıbrıs’a açıklama yapan Seracılar Birliği Başkanı Mahmut Doğan, son 15 yılın en dondurucu kışını yaşadıklarını ülke genelinde 100 aşkın seranın soğuk hava koşullarından dolayı zarar gördüğünü söyledi. Doğan, sahil kenarındaki seraların dahi don olayından etkilendiğini,havuzlardaki ve göletlerdeki suyun donduğunu, dolayışı ile seraların da dondurucu soğuğa dayanamadığını ifade ederek, 2004 yılında sebze üreticilerinin Tarım Sigortası Fonu’ndan çıkarıldığını, bin bir zahmetle yetiştirilen ancak ziyan olan ürünlerin bedelini yine üreticinin ödeyeceğini dile getirdi. 

SOBALAR İŞE YARAMADI, ÜRÜNLER DONARAK ZİYAN OLDU 

Doğan, seralarda son 15 yılın en soğuk gecesinin yaşandığını belirterek, birkaç gündür yaşanan soğuk havadan dolayı sobalarında faydasız kaldığını söyledi.Doğan, “Seracıların büyük bir çoğunluğunda elektrikli soba yok. Çoğu seracı odun sobası veya taş kömürü sobasıyla serasını ısıtmaya çalıştı. Ancak sobalar dondurucu soğuk karşısında yetersiz kaldı.Hava sıcaklığı sıfırın altında eksi 5’e kadar düştü. Bu nedenle ülke genelinde şimdiye kadar 100’ü aşkın sera zarar gördü.Üreticinin ektiği kabaklar,domatesler,salatalıklar soğuğun kurbanı oldu” şeklinde konuştu. 

ÜRETİCİ HEM PARASINDAN HEM DE ÜRÜNÜNDEN OLDU 

Mali külfet ve bin bir zahmetle ürün yetiştiren üreticinin emeklerinin heba olduğunu dile getiren Doğan, sebze yetiştiricilerinin 2004 yılında Tarım Sigortası Fonu’ndan çıkarıldıklarını, doğal afet durumunda zarar ziyan ödemesi alamadıklarını ifade etti. Don olaylarından dolayı Tarım Dairesi ve Kaymakamlık ile irtibata geçtiklerini söyleyen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Güzelyurt, Girne, Mağusa ve bağlı köylerden yüzü aşkın seracı beni arayarak ürünlerinin zarar gördüğünü söyledi. Tarım Dairesi ile irtibata geçtim ve beni arayanları oraya yönlendirdim. Zarar ziyan tespiti yapılacak ancak bu çalışmalar nafile olacak. Çünkü 2004 yılında fondan çıkarıldığımız için zarar ziyan talep edince kapıdan gönderiliyoruz.” 

BEDELİ YİNE BİZ ÖDEYECEĞİZ 

Doğan ithal ettikleri gübre, tohum, plastik boru dahil her türlü ürün için fona para ödediklerini ancak zor durumlarda fondan yardım alamadıklarını söyledi. Doğan, don olayının doğal bir affet olduğunu ifade ederek, “Şimdi zarara uğrayan üretici kimin kapısını çalacak. Elektrik fiyatları çok yüksek olduğu için seracılar odun sobası kullanmak zorunda kalıyor. Eğer sürekli olarak elektrikli sobalar açık tutulsaydı ve sera belli bir sıcaklıkta olsaydı belki ürünler ziyan olmayacaktı. Yaşanan bunca kaybın bedelini yine üretici ödeyecek” dedi.