Emekli Astsubaylar Derneği, Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin 444., Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluşunun 57. ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 39. yıldönümünü kutladı.

Dernek Genel Başkanı Esen Ömürlü, 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, 307 yıl Osmanlılar tarafından idare edilen Kıbrıs’ta huzur, barış ve güven ortamı hüküm sürdüğünü kaydetti.

Ömürlü, 1878 yılında İngiliz sömürge yönetimine devredilen Kıbrıs’ta Türklere karşı baskılar giderek artarak huzur ve güven ortamının ortadan kalktığını anlatarak, Türklerin bir yandan İngiliz sömürge idaresinin uyguladığı baskılara direnirken, diğer yandan da Rumların Enosis rüyalarının savunucusu Ortodoks kilisesinin hedefi olduğunu, Türk-Osmanlı vakıf mallarının Ortodoks kilisesine ve Rumlara peşkeş çekilmeye başladığını kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin Enosis hayali kuran Rumlara karşı 1Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı’nı kurarak yüz yirmi altı direniş merkezi oluşturarak 11yıl boyunca inanç, kararlılık ve azimle Rum-Yunan saldırılarına karşı direndiğini vurgulayan Ömürlü, TMT’nin etkin ve direnişinin Enosisin gerçekleşmesini önlediğini belirtti.

Mutlu Barış Harekatı’nın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya barış ve özgürlüğü getirdiğini anlatan Ömürlü, görevini tamamlayan Türk Mukavemet Teşkilatı’nın taşıdığı Bayrağı 1 Ağustos 1976 kurulan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na devrettiğini söyledi.

Ömürlü, “Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetlerimizin güvencesinde Egemen özgür yaşadığımız Devletimizi ebediyete kadar yaşatmak vazgeçilmez hedefimizdir” dedi.

Müzakerelerin yapıldığı bu günlerde, içten ve dıştan gelen baskılara, Kıbrıslı Türklere uygulanan insanlık dışı ambargolara ve içinde bulunulan ekonomik sıkıntılara boyun eğileceğini sananlara “hayal aleminden uyanmalarını” tavsiye ettiklerini söyleyen Ömürlü şöyle devam etti:

“Hiçbir zaman, asla devletimizden vazgeçmeyeceğiz. Olası bir çözümde de Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünden vazgeçmeyeceğimizi belirtiriz. Bu duygu ve düşüncelerle mukavemetçi halkımızın ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımızın Toplumsal Direniş Bayramını kutlar, devletimizin var olmasında canlarını seve seve veren aziz Şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimize şükranlarımızı sunarız.”