Hakan YILDIRIM

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile bugün ülke genelinde etkinlikler düzenlenip günün anlam ve önemi konuşulacak. “Herkes potansiyel engellidir”  temasının yoğun bir şekilde işleneceği  bu özel günde basın açıklamaları ve  çeşitli etkinlikler ön plana çıkacak. Herkes, engelleri kaldırmak adına mesajlar verecek... Diyalog muhabirleri, bu özel gün öncesinde, Kuzey Kıbrıs’ta engellilerin yaşadığı bazı sorunları gözler önüne sermek için sokağa çıktı, engelli vatandaşlarla görüştü...
Kuzey Kıbrıs’ta, bazı devlet kurumlarında hala engelli vatandaşlar için rampa veya platform bulunmuyor.

Engelli vatandaşların sık sık uğramak zorunda olduğu Maliye ve Eğitim Bakanlığı bu örneklerden sadece iki tanesi... Diyalog’a konuşan engelli vatandaşlar, çok basit girişimlerle giderilecek engeller karşısında isyan etti. Devlet dairelerine gittiklerinde rampa veya platform olmadığı için işlerini halledemeden geriye döndüklerinden dert yanan vatandaşlar, “Her yere para bulan hükümet, devlet dairelerinin girişine rampa veya platform yapacak parayı mı bulamıyor” diyerek sitemde bulundu.

Vatandaş ne dedi?

Ayhan Çağlar

Maliye Bakanlığında işim vardı, ama içeri giremiyorum. Yaklaşık 3-4 dakikadır kapının önündeyim, her hangi bir rampa yok. Rampa olmadığı gibi “sen ne yapıyorsun?” diye soran da yok. Eğer duyarlı birileri gelirse ben Bakanlık binasına gireceğim ve işlerimi halledebileceğim. Aynı şekilde Eğitim Bakanlığında da işim var ama binaya giremediğim için işimi yapamıyorum.

Murat Kadrin

Biz her yerde engelleniyoruz ama engellenmek lafı çok hafif kalır.. Yaşam hakkımız gasp ediliyor. Bu gerek Devlet Tarafından gerek insanlar tarafından yapılıyor. Bizler birer yaşayan ölüyüz. Engelli aileleri de engelleniyor, yıllardır evlerine kapandı, çaresizliğe mahkum edildi, bir aile ile konuşsanız çaresiz olduğunu ifade edecektir. Biz en geri ülkenin de gerisindeyiz. Hiçbir şey de yapılmıyor. Bir insanın hakları vardır, ama bunlar engelleniyorsa, bu insan bu memlekette yaşamıyor demektir. Biz çılgınlık yapıp tepki koymazsak bu iş intihara gidecek. 3 Aralık dolayısı ile “yetti artık yetti” eylemini gerçekleştireceğiz meclisin önünde. Meclis belki maddeleri uygular ki biz de insan gibi yaşarız.”