Irak'ın Sincar bölgesinin IŞİD çetelerinden temizlenmesi, en çok ülkelerindeki savaştan kaçarak Diyarbakır'a sığınan Sincarlı Ezidileri sevindirdi. Sincarlı Ezidiler, IŞİD barbarlarının kentlerinden püskürtülmesinin memnuniyet verici olduğunu, fakat evlerinin harabe haline geldiğini, bu nedenle şimdilik Sincar'a dönemeyeceklerini söyledi.

Terör örgütü IŞİD, 2014 yılının Haziran ayında Sincar'a saldırarak çok sayıda Ezidi'yi katletmişti. Saldırının ardından kaçmak zorunda olan Ezidilerin bir bölümü, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt'e gelerek, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Aradan geçen bir buçuk yılın ardından, 12 Kasım 2015'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı peşmergeler IŞİD'e yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonun ardından basın açıklaması yapan IKBY Başkanı Mesud Barzani, IŞİD'in Sincar'dan püskürtüldüğünü duyurdu.

SEVİNÇ VE HÜZÜN BİR ARADA

İHA muhabiri, Yenişehir Belediyesi'nin Sincar'dan kaçıp Diyarbakır'a sığınanların barınması için tahsis ettiği piknik alanındaki Ezidilerle görüştü. Yakınlarını IŞİD'in 2014'teki saldırısında kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan, akrabaları ile irtibatlarını kaybeden Ezidiler, IŞİD üyelerinin kentlerinden temizlenmesinden ise oldukça memnun. Sincar'ın özgürleştirilmesi nedeni ile sevinçli olan Ezidiler, kentlerinin harabeye dönmesi ve ülkelerine dönememenin üzüntüsünü de içlerinde yaşıyor.

"BİZİM İÇİN KANLARINI DÖKEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Diyarbakır'daki kampta ailesi ile kalan Sincarlı Ezidilerden Halil Simoki, Sincar'ın özgürleştirilmesinden son derece memnun olduklarını söyledi. Simoki, "Kanlarını bizim için akıtanlara çok teşekkür ediyoruz, bizi IŞİD barbarlarının elinden kurtardılar. Kim elini temiz yüreklilikle, kandırmadan Sincar'a uzatmışsa onlara minnettarız. Herhangi bir parti grup gözetmeden, bize yardım eden ve Sincar'ı özgürleştiren herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Bir başka Sincarlı Ezidi Said Aldığ ise, vatanlarının ellerinden alınmasının ardından perişan hale geldiklerini kaydetti. Said Aldığ, "IŞİD namus yoksunu bir örgüt. Kızlarımızı eşlerimizi alıkoydular. Bugün Sincar IŞİD'in elinden kurtuldu ve özgürleşti. Bize yardım eden Peşmergeler ile Kürt güçlerine ve bizimle olan herkese çok teşekkür ediyoruz. IŞİD'in elinde olan kızlarımız, eşlerimiz annelerimizin de bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını umuyoruz. Biz, bizim için kanlarını akıtan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizim ülkemiz, evlerimiz mallarımız IŞİD üyelerinin elinden kurtuldu" diye konuştu.

"IŞİD TAM TEMİZLENMEDEN SİNCAR'A GİTMEYECEĞİZ"

İsmini vermeyen bir Sincarlı Ezidi de, Sincar'ın IŞİD elemanlarından temizlenmesi nedeni ile mutlu olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"Biz artık Sincar'a gitmeyeceğiz. IŞİD çeteleri Sincar'ın etrafında olduğu müddetçe biz Sincar'a gitmeyeceğiz. Farz edelim ki Sincar'a gittik, bunlar bizim yanımızdaysa, aynı şeyleri tekrar bize yapacaklar. Bizim yakınlarımız burada, Sincar'da değil. Sincar'ın özgürleştirilmesi nedeni ile mutluyuz, ama Sincar'a dönmeyeceğiz."

IŞİD Sincar'a girdiği 2014 yılında çok sayıda Ezidi'yi katletmiş, onlarca kadını alıkoyarak, binlerce Ezidi'nin de vatanlarından göç etmesine neden olmuştu.