Çiğdem Aydın

Ülke genelinde büyük üzüntü yaratan ve Arda Erkan isimli gencin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından uyuşturucu suçlamalarıyla tutuklanan 5 sanığın 7 aydır devam eden davası tamamlandı. Arda Erkan’ı ölüme götüren olay ile ilgili davada açıklanan kararda, Mustafa Kavaz'a 5 yıl, Erol Tayfur'a 15 ay, Şakircan

Özselmanoğlu'na 7 ay, Doğuş Erzem'e 7 ay ve Salih Kahraman’a 30 ay hapis cezası verildi. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Başkan Ömer Güran ve Yargıçlar Vedia B. Barkın. Rauf Kürşad'dan oluşan heyetin oy birliğiyle verdiği cezaları Yargıç Kürşad açıkladı. 

Kürşad, sanık Doğuş Erzem’in denetimli serbestlik yasası altında yargılanma talebini değerlendirdiklerini ve sanığın bağımlı olmadığına dair alınan doktor raporu doğrultusunda yasadan yargılanamayacağı yönünde bulgu yaptıklarını belirtti. Yargıç Rauf Kürşad, tüm bu olgular ışığında sanıklar aleyhine vermiş oldukları kararı açıkladı. 

Suç tarihinde yaşı 17 idi…

Yargıç, sanık Salih Kahraman'ın suç tarihindeki yaşının 17 olması, ailevi sorunları bulunması ve yakalandıktan sonra polise yapmış olduğu itiraflar doğrultusunda diğer suçluların yakalandığını belirterek lehine hafifletici sebep olarak değerlendirdiklerini söyledi. Kürşad, sanığı mahkûm olduğu davalardan 30 ay hapse gönderdiklerini açıkladı. 

Özselmanoğlu 7 ay aldı…

Yargıç Kürşad, sanık Şakircan Özselmanoğlu’nun tasarruf ettiği extacy türü uyuşturucu hap ve ithal ettiği 2 gram sentetik cannabionid türü uyuşturucu suçlarından mahkûm olduğunu ve bu suçlardan ötürü 7 ay hapis cezasına mahkûm ettiklerini açıkladı. 

Yargıç, sanık Erol Tayfur'un ise lehine ve aleyhine olan hususları değerlendirdiklerini belirterek, mahkûm olduğu davlardan 15 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Yargıç, sanık Doğuş Erzem’in ise aleyhine getirilen davalardan cezaevinde yattığı süreyi de değerlendirdiklerini ve 7 ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. 

En fazla ceza Kavaz’a verildi

Yargıç Rauf Kürşad, son olarak sanık Mustafa Kavaz’ı işlemiş olduğu 147 paket bonzai ve 53 adet extacy türü uyuşturucu hap suçundan ötürü mahkûm ettiklerini, sanığın polise yapmış olduğu beyanlar doğrultusunda diğer suçlularında tespit edilmesine katkı sağlamasını lehine hafifletici sebep olarak değerlendirdiklerini belirtti. Yargıç, tüm bu olgular ışığında sanığı 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. 

Arda’nın ailesi tepkili

Öte yandan Arda Erkan’ın babası Mustafa Erkan, mahkemenin verdiği kararı yeterli bulmadığını söyledi.

Diyalog’a konuşan Mustafa Erkan, verilen cezaların caydırıcılıktan uzak ve uyuşturucu satıcılarını suça teşvik eder nitelikte olduğunu savundu.

Özellikle alınan kararda suçun sanıklardan 17 yaşındaki S.K ve Mustafa Kavaz üzerine yıkıldığını gördüğünü söyleyen Erkan, esas suçluların gereken cezaları almadıklarını iddia etti.

Erkan, konunun takipçisi olacaklarını da kaydetti.