KUZU VE DANA GÜNEY’DEN PAHALI: KKTC’de marketlerdeki kuzu ve dana eti kilogram fiyatları Güney Kıbrıs’takinden 5 ila 10 TL daha pahalı. Kasapların satış fiyatı ise Güney Kıbrıs’taki fiyatlara yakın. Türkiye ile KKTC fiyatları ise nerdeyse aynı

İNEK EN PAHALI KKTC’DE: KKTC’de inek etine talep yüksek. Talebin yüksek olması fiyatların artmasına neden oluyor. Güney Kıbrıs’ta 16.5, TC’de 22.5 TL olan inek eti, KKTC’de 25-30 TL arasında satılıyor

KAÇAKÇILIK ARTABİLİR: Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, Kuzey ile Güney arasındaki fiyat farkının kaçakçılığı tetikleyeceği uyarısında bulundu. Akbıçak, yetkilileri KKTC’ye kaçak et girişini önleme konusunda uyardı

Duygu ALAN

Havadis, KKTC’de, Güney Kıbrıs’ta, Türkiye’de ve Avustralya’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan etlerinin tüketiciye satış fiyatlarını araştırdı.

Yapılan fiyat araştırmasında, Kuzey Kıbrıs’ta kasapların inek eti haricinde diğer etlerde satış fiyatlarının Güney Kıbrıs’taki et satış fiyatlarına yakın olduğu ortaya çıktı.

Kuzey Kıbrıs’ta marketlerin et satış fiyatı ise Güney Kıbrıs’taki et satış fiyatlarının 5-10 TL üzerinde.
Kuzey Kıbrıs’ta kasapların et satış fiyatı ile Türkiye’deki et satış fiyatları ise hemen hemen aynı.
İki ülke arasındaki et satış fiyatlarında fark inek etinin satış fiyatında. Kuzey Kıbrıs’ta inek etinin fiyatı Türkiye’den daha pahalı.

Avustralya ile Kuzey Kıbrıs arasındaki kuzu ve dana eti fiyatları kıyaslandığında KKTC’de kuzu ve dana eti fiyatlarının Avustralya’dan da pahalı olduğu ortaya çıkıyor.

İşte 4 ülke arasındaki et fiyatları karşılaştırması

KKTC’de tüketici 1 kilo inek etine 25-30 TL öderken, Güney Kıbrıs’ta tüketici 1 kilo inek etini 16.5 TL’den alıyor.
KKTC’de dana eti kasaplarda 30-35 TL arasında satılırken marketlerde 35-40 TL arasında fiyata satılıyor. Güney Kıbrıs’ta dana etinin (1 kilo) satış fiyatı 30 TL.

Kuzu etinin (1 kilo) KKTC’de kasap satış fiyatı 30-35 TL, marketlerde ise kuzu eti (1 kilo) 40-45 TL. Güney Kıbrıs’ta (1 kilo) kuzu etinin fiyatı 30 TL.

Canlı hayvan fiyatları karşılaştırıldığında KKTC sadece oğlak etinde Güney’den 50 kuruş ucuz. Buna göre KKTC’de Oğlak canlı (1 kilo): 11 TL, Kuzu canlı (1 Kilo): 13.5 TL, Dana canlı (1 Kilo): 8.5-9 TL. Güney Kıbrıs’ta ise Dana canlı (1 kilo): 8.25 TL, Kuzu Canlı (1 Kilo): 11.5-13 TL, Oğlak canlı (1 kilo): 11.5 TL.

Türkiye’de ise inek etinin fiyatı KKTC’den ucuz. Yapılan fiyat araştırmasına göre, KKTC’de 1 kilo inek eti 25-30 TL iken Türkiye’de inek etinin fiyatı (1 kilo) 22.5 TL.

Türkiye’de oğlak eti 25 TL’ye satılırken, Dana eti: 35 TL,  Dana kıyma: 35 TL, Kuzu eti kıyma: 35 TL.
Avustralya’da kırmızı et, kuzu ve dana kıyma, pirzola, şişlik et ve but olarak kategorize ediliyor. Buna göre, Avustralya’da Kuzu eti kıyma: 18 TL, Dana eti kıyma: 14 TL, Pirzola: 46 TL, Şişlik: 30 TL, But: 18 TL.

Kasaplar Birliği “Et kaçakçılığı” konusunda uyardı

Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, Kuzey Kıbrıs’ta canlı küçükbaş hayvan bulmakta son dönemlerde sıkıntı yaşandığını, buna bağlı olarak KKTC’de inek eti dışında diğer et satış fiyatlarının Güney Kıbrıs’a oranla daha yüksek olduğunu kaydetti.

Kuzey’deki küçükbaş hayvan eti fiyatlarının yüksek olmasının Güney Kıbrıs’tan alışverişi daha cazip hale getirdiğini savunan Akbıçak, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye et kaçakçılığı denemelerinin bu günlerde artış gösterebileceği uyarısında bulundu.

İnek etinde KKTC en pahalı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise döviz kurlarındaki yükselişin KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki küçükbaş hayvan eti fiyatlarının dengelediğini kaydederken inek etinin KKTC’de daha pahalı olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki et satış fiyatlarının dengelenmesi ile Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye et kaçakçılığı denemelerinin de minimum seviyede olduğunu dile getiren Naimoğulları, KKTC’ye kaçak getirilen etlerin ise verimden düşmüş inek eti olduğunu söyledi.

Mustafa Naimoğulları, “Güney Kıbrıs’ta inek etine fazla rağbet yok. Güney’de alternaif olarak domuz eti var. İnek eti daha fazla sanayide kullanılır. KKTC’de ise inek eti hem restoranlarda hem evlerde hem et sanayisinde kullanılır ve rağbet fazladır. Dolayısıyla Güney’de inek eti Kuzey’e göre daha ucuz. Fiyat farkından dolayıdır ki, Güney’den KKTC’ye kaçak getirilen ette verimden düşmüş inek etidir” diye konuştu.

Akbıçak: Üretim fiyatlara yansıyor

Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, KKTC’de küçükbaş hayvan eti fiyatlarının Güney Kıbrıs’a oranla 5-10 TL daha fazla olduğunu belirterek “Bunun nedeni Kuzey Kıbrıs’ta canlı küçükbaş hayvan bulmakta son dönemlerde sıkıntı yaşanmasıdır” dedi.

KKTC’de küçükbaş hayvan etlerinde fiyatın ilerleyen dönemde düşmesinin beklendiğini belirten Akbıçak, “Şimdi yeni kuzuların çıkma zamanı ve canlı hayvan sıkıntısı ilerleyen günlerde aşılacak. Buna bağlı olarak da özellikle küçükbaş hayvan eti fiyatlarının KKTC’de önümüzdeki dönemde düşmesi bekleniyor” dedi.
Halil Akbıçak, Avustralya’da ise gerek girdi maliyetlerinin düşük olması gerekse üretimin fazla olması nedeni ile dana ve kuzu etinde KKTC’den daha ucuz olduğunu belirtti.

“Et kaçakçılığı denemeleri artabilir”

Halil Akbıçak, Kuzey Kıbrıs’ta et fiyatlarının yüksek olmasının Güney Kıbrıs’tan alışverişi daha cazip hale getirdiğini savunarak bu durumun et kaçakçılığı sorununu yeniden gündeme gelmesinde etkili olabileceğini belirtti.
Halil Akbıçak, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye et kaçakçılığı denemelerinin bu günlerde artış gösterebileceği uyarısında bulundu.

Naimoğulları: Güney ile kuzey arasında fiyatlar dengelendi

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, KKTC’de kasapların et satış fiyatları baz alındığında KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki inek eti haricinde diğer et satış fiyatlarının dengelendiğini belirtti.
İki ülke arasındaki et fiyatlarının dengelenmesine bağlı olarak KKTC’ye Güney Kıbrıs’tan kaçak et getirme denemelerinin de geçmişe nazaran daha az olduğunu kaydeden Naimoğulları, yerli halkın da artık et alışverişini Güney’den yapmadığını söyledi.

Naimoğulları, Güney ile Kuzey arasında inek eti fiyatındaki farkı ise şöyle açıkladı: Güney Kıbrıs’ta alternatif olarak domuz eti var ve inek etine çok fazla rağbet yok. KKTC’de ise bu durum tam tersi. Dolayısıyla Kuzey’de inek eti Güney’e oranla daha pahalı.

“Marketlerin kar marjı gözden geçirilmelidir”

Mustafa Naimoğulları, KKTC’de et satış fiyatlarının kasaplarda ve marketlerde farklı olduğunu belirterek, marketlerin kar marjının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Naimoğluları, “Güney Kıbrıs’ta marketler ile kasapların et satış fiyatı aynı. KKTC’de ise kasaplarda kilosu 30-35 TL arasında satılan dana eti marketlerde 35-40 Tl arasında satılıyor. Kuzu etinin fiyatı ise kasaplarda 30-35 TL iken marketlerde 40-45 TL arasında satılıyor. Et alışverişini daimi olarak marketlerden yapanlar da Kuzey’de fiyatların çok yüksek olmasından yakınıyor” diye konuştu.


KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve Avustralya’daki et fiyatları:

KKTC’de fiyatlar (1 KG)                           Güney Kıbrıs’ta fiyatlar (1 KG)
İnek eti: 25-30 TL                                    İnek eti: 16.5 TL
Dana eti: Kasap: 30-35 TL Market:35-40    Dana eti: 30 TL
Kuzu eti: Kasap: 30-35 TL Market:40-45 TL Kuzu eti: 30 TL 
Oğlak canlı (1 kilo): 11 TL   Dana canlı (1 kilo): 8.25 TL
Kuzu canlı (1 Kilo): 13.5 TL   Kuzu Canlı (1 Kilo): 11.5-13 TL
Dana canlı (1 Kilo): 8.5-9 TL   Oğlak canlı (1 kilo): 11.5 TL

Türkiye’de Fiyatlar (1 KG) Avustralya’da fiyatlar (1 KG)
İnek eti: 22.5 TL   Kuzu eti kıyma: 18 TL
Kuzu eti: 35 TL   Dana eti kıyma: 14 TL
Oğlak eti: 25 TL   Pirzola: 46 TL
Dana eti: 35 TL   Şişlik: 30 TL   
Dana kıyma: 35 TL  But: 18 TL
Kuzu eti kıyma: 35 TL