Züleyha Karaman

Pegasus Kıbrıs Genel Müdürü Zeki Ziya, Ercan Havalimanı’ndaki çıkış vergisinin, Türkiye’deki en pahalı havalimanından 5 TL daha pahalı olduğunu belirterek, vergilerdeki artışın maliyetlere yansıdığını, bunun da pahalı bilet olarak vatandaşın cebinden çıktığını söyledi.

Havalimanı maliyetlerindeki artışı ceplerinden ödeyecek durumda olmadıklarını ifade eden Zeki Ziya, “Bunu o zaman da söyledik; biz bunu cebimizden ödeyecek değiliz. Bu, uçan yolcuya, tüketiciye yansıyacak. Çünkü siz maliyetinizi her halükarda satış fiyatınızın içerisine dahil etmek mecburiyetindesiniz” dedi.

Ercan Havalimanı’nda geçen yıl yaklaşık 1 milyon750 bin yolcu çıkışı olduğunu ve bunun sadece çıkış vergisi olarak 26 milyon 250 Euro demek olduğuna işarete ederek, bunun şu an işletmecinin kasasına girdiğini belirtti.

Halkın Sesi’ne açıklama yapan Zeki Ziya, tüm havayolları için KKTC’nin çok cazip bir trafik olduğunu ifade ederek, 12 ay süresince bu trafiğin devam ettiğini, KKTC’nin havayolları şirketleri için avantajlı karlı bir pazar olduğunu söyledi.

Pegasus’un KKTC’ye sefer düzenlemesinin 10. yılı nedeniyle Halkın Sesi'ne açıklama yapan Zeki Ziya, KKTC’nin en önemli ulaşım alternatifinin havayolu olduğunu ve bunun da KKTC’yi havayolu şirketleri için çok cazip hale getirdiğini kaydeden Zeki Ziya,  şöyle konuştu:

“Yani, otobüs yok, tren yok. En önemli yöntemi havayoludur. Kıbrıs’ın en büyük avantajı 12 ay trafik olmasıdır. Kıbrıs’taki trafik sezonluk değil. Bu trafik 12 ay her gün devam eder. Türkiye’de bu trafiği bir tek Ankara-İstanbul arasında yakalanır veya birkaç destinasyonda daha yakalanır ama Kıbrıs bütün destinasyonlara 12 ay uçan bir pazardır. Dolayısıyla hava yolları için tercih edilen bir pazar ve karlı bir pazardır.”

“BAŞARININ ARDINDA GÜVEN VAR”

Pegasus ile birlikte KKTC’ye beş havayolunun daha yolcu taşıdığını ve KKTC’ye gelen yolcuların yüzde 50’sinin Pegasus ile uçtuğunu ifade eden Zeki Ziya, bu başarının ardında, müşteriye verilen güven olduğunu söyledi.

Zeki Ziya, “Havacılıkta önemli olan sadık müşteri portföyü oluşturabilmektir. Pegasus’un başarısı budur. Pegasus sadık müşteri portföyü oluşturmuştur, bu da tamamen güvenle alakalı bir şeydir, başka hiç bir şey değildir. Bu, zamanında kalkacağınız, seferin iptal olmayacağı gibi yolcuya verebildiğiniz güvendir.  Bu zaman içerisinde oluşan bir olgudur ve Pegasus piyasaya bu güveni verdi. Seferlerinin kalitesi, sunduğu hizmetler belli. Bunlar bizim toplumumuz tarafından kabul gördü. Pegusus’un en büyük başarısı, yolcuların Pegasus’u tercih etmesidir.”

Pegasus’un KKTC’de en fazla destinasyona uçan şirket olduğuna işaret eden Ziya, Pegasus’un Türkiye’ye 7 destinasyona tarifeli sefer yaptığını, İngiltere pazarının kontrolünün de Pegasus’ta olduğunu kaydetti.

“ERCAN EN PAHALI LİMAN”

Ercan Havalimanı’ndaki çıkış vergisinin, Türkiye’deki en pahalı havalimanından 5 TL daha pahalı olduğunu dile getiren Zeki Ziya, şöyle konuştu:

“Orada bir karmaşa oldu, bunu havalimanının yeni işletmecileri getirmedi. Bunu, ihale şartnamesiyle birlikte bizim hükümetimiz hazırladı. Çünkü orada fiyat tespiti işletmeci firmanın kontrolünde değil. Fiyat tespitini yapan hükümettir. İhale açılırken, fiyatların bu olacağı şartname içerisinde vardı. Dolayısıyla bu, yeni yönetimin getirdiği bir artış değil. Ercan Havalimanı özelleştirirken bizim hükümetimizin oluşturduğu bir artıştır. Ciddi bir maliyet artışı olmuş mudur? Kesinlikle olmuştur. Biz bunu o zamanda söyledik, şimdi de söylüyoruz. O zamanda söylediğimizde üstüne basa basa şunu söyledik; biz bunu cebimizden ödeyecek değiliz. Bu, uçan yolcuya, tüketiciye yansıyacak. Çünkü siz maliyetiniz her halükarda satış fiyatınızın içerisine dahil etmek mecburiyetindesiniz.  O zaman çıkış vergisi 36 TL civarındaydı. Öğrencinin bunun yarısı kadardı, askerin sıfırdı vb. Yeni işletmeyle birlikte şartnamenin ilgili maddeleriyle bu indirimler kaldırıldı. O zaman çıkış vergilerini devlet alıyordu. O vergilerin hepsi artırıldı. Başka indirimler vardı, onlar da kaldırıldı.”

“MALİYET ARTIŞI BİLETLERE YANSIDI”

Maliyet artışının yolcuya yansıdığını ve bilet fiyatını artırdığını kaydeden Ziya, Ercan’daki vergilerin şuanda tamamen işletmeciye kaldığını belirtti.

Ziya, vergiler indirilirse, aradaki farkı hükümetin işletmeciye ödemesi gerekeceğini, çünkü, ihale şartnamesinde fiyatlarının böyle olacağının belirtildiğini, işletmecinin de bunu bilerek ihaleye girdiğini kaydetti.

“YILLIK YAKLAŞIK 1 MİLYON 750 BİN ÇIKIŞ VAR”

Ercan Havalimanı’nın 2015’de yıllık yolcu kapasitesinin, giriş-çıkış 3 milyon 600 bin civarında olduğuna işaret ederek, “Yaklaşık 1 milyon750 bin yolcu çıkışı var, onun üzerinden hesap yaptığınızda, sadece çıkış vergisi olarak 26 milyon 250 bin Euro demektir bu” dedi.

Pegasus’un Kıbrıs pazarına büyük bir emek verdiğini kolay kolay bu pazardan çıkamayacağını ifade eden Zeki Ziya, şöyle devam etti:

“MALİYET ARTIŞINDAN CANIMIZ YANIYOR”

“Bu kadar emek verilmiş bir pazardan, bu şirket öyle kolay kolay çıkmaz. Tabi can yanıyor, neye göre canınız yanar, açık söyleyeyim, maliyetiniz artmıştır. Bu maliyet artışının tümünü yolcunuza yansıtabildiniz mi yansıtamadınız mı? Tümünü yansıtamamışınızdır, bir kısmı size kalmıştır. Pegasus burayı seviyor, Kıbrıs halkı da Pegasus’u seviyor.  Onun için yüzde 51 pazar payı vardır, Kıbrıs’tan çekilme gibi bir niyeti yoktur.”

Ziya, yeni bir ulusal veya başka bir hava yolunun Kıbrıs pazarına girişinin, mevcut piyasa oyuncularına artı olarak yansıyacağını, eksi olarak yansımayacağını da kaydetti.

Pegasus’un gelecek aylarda Türkiye’de birkaç noktaya daha tarifeli sefer başlatacağını açıklayan Zeki Ziya, “Kıbrıs halkı Pegasus’a güvenini göstermiştir. Ercan Havalimanı’ndan giren her iki yolcudan birini Pegasus taşımaktadır. Bu, bütün operasyonun özetidir” dedi.

Zeki Ziya, Pegasus’un son dönemlerde artan geç kalkışlarıyla ilgili olarak da, bunun şirket kaynaklı olmadığını, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki pist iyileştirme çalışmalarının bütün seferleri aksattığını sözlerine ekledi.