Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, dün yapılan toplantıda, Şanghay İşbirliği Örgütü'nde diyalog partneri statüsüyle yer alan Türkiye'nin, "Sadece üye ülkeler değil, tüm statülerdeki ülkeler de dönem başkanlığını üstlenebilsin" önerisi kabul edildi.

Söz konusu toplantıda Rus alfabesine göre sıralı olarak dönem başkanlığı yapan ülkelerin, gündem esasına göre başkanlığa getirilmesi kararlaştırıldı. Alınan kararlar doğrultusunda ŞİÖ Enerji Kulübü 2017 dönem başkanlığına Türkiye'nin getirilmesine oy birliği ile karar verildi. Böylece, ilk defa ŞİÖ Enerji Kulübü'nün dönem başkanlığını üye ülkeler dışındaki bir ülke üstlendi.

ŞİÖ Enerji Kulübü, Çin Halk Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Türkiye, Tacikistan, Afganistan, Hindistan, İran, Moğolistan, Pakistan, Belarus ve Sri Lanka'nın katılımıyla 2013 yılında kuruldu. Kulüp, üye ülkeler arasında enerji güvenliği konusunda diyaloğu geliştirme, enerji stratejilerinin güncelleştirilmesi ve enerji alanında işbirliği imkanlarının artırılmasını amaçlıyor.

Örgüte üye ülkeler, dünyada elektrik üretiminin yaklaşık olarak yüzde 36'sını, doğalgaz üretiminin yüzde 23'ünü, ham petrol üretiminin yüzde 20,8'ini ve kömür üretiminin de yüzde 60,2'sini karşılıyor. Üye ülkeler, tüketimde ise doğalgazın yaklaşık yüzde 28'ini, ham petrolün yüzde 25,2'sini ve kömürün yüzde 65,1'ini gerçekleştiriyor.

ŞİÖ'nün devlet ve hükümet başkanları tarafından kabul edilen "Çok Uluslu Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Programında" yer alan enerji alanındaki kararların uygulanmasında Enerji Kulübü'nün önemli bir rolü üstleneceği belirtiliyor.

Kaynak: AA