Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, sarı şerit olarak bilinen beyaz baston yürüme yollarının görme engelliler için önemine işaret ederek, bu konuya ilişkin ülkede yeterli adımların atılmadığını belirtti ve gerekli adımların atılmasını istedi.

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, “15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.

Suay, 1970 yılında kabul edilen “Görme Engelliler Günü” olarak da bilinen “15 Ekim Dünya Beyaz Baston ve Güvenlik Günü”nün görme engellilerin sorunlarının dillendirilmesi ve farkındalık oluşması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Beyaz bastonun, görme engelliler için bağımsız hareket edebilmenin ve yön bulabilmenin sembolü olduğunu belirten Suay mesajında, “Sarı şerit olarak bilinen beyaz baston yürüme yolları, beyaz baston kullanan bir görme engelli için ciddi anlamda hayati önem taşır. Hem yön bulması noktasında kolaylıktır, hem de karşılaşması muhtemel olan engelleri erken fark etmesi için çok önemlidir. Bu noktada ülkemizde yeterli adımların atıldığını söyleyemeyiz. Birkaç belediye haricinde en ufak bir adım dahi söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.

Görme engellilerin karşılaştığı çevre engellerini anlatabilmek için bir farkındalık videosu hazırladıklarını anımsatan Suay, video ile pozitif yönde bir farkındalık oluştuğunu, bunun kendilerini umutlandırdığını kaydetti.

Suay, “Umuyorum ki engelsiz bir çevre için çok kısa bir süre içerisinde samimi adımlara şahit olacağız” dedi.