Engelliler Federasyonu binasında gerçekleşen basın toplantısında, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ile Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı katıldı.

YÜCETÜRK

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk toplantıda yaptığı konuşmada, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda yoğun bir program yürüteceklerini anlattı.

Engellilerin sorunlarını yetkililere aktarmak adına hafta boyunca çeşitli temaslarda bulunacaklarını; devlet ve hükümet yetkililerini  de ziyaret edeceklerini dile getiren Yücetürk, hükümetten beklentilerini de sıraladı.

Yücetürk beklentileri arasında, Özel Eğitim Yasa Tasarısı ve Dernekler Yasa Tasarısı’nın yasalaşması; 18 Yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin yanındaki alana Engelli Tatil Köyü yapılması; eğitim gören engelli çocukların ulaşımlarının sağlanması için servis sağlanması; engelli istihdamlarına öncelik verilmesi; engellilerin ulaşım sorunlarına çözüm getirilmesi; engellilerin elektrik- su faturalarından muaf tutulması; Engelsiz Yaşam Evlerine devlet tarafından ihtiyaç duyulan gerekli eleman ve maddi katkının sağlanması ile Rauf Raif Denktaş Görme Engelliler Özel Eğitim Okulu’ndaki öğretmen sıkıntısının aşılması olduğunu anlattı.

ÇALUDA

Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda basın toplantısında yaptığı konuşmada, engelliler ve engelli aileleri için danışmanlık hizmeti sağlanmasını istedi.

Çaluda engelsiz yaşam evlerine de destek verilmesini talep etti.

ARI

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı ise konuşmasında, engelli ailelerinin “Ben öldükten sonra ona kim bakacak” endişesi taşıdığını anlattı.

Arı, tüm engelli bireylerin mesleki eğitim aldıkları, bu mesleki eğitimi hayata geçirdikleri, korumalı işyerinde çalıştıkları, ekolojik tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları, spor yapabildikleri, kurumsal bakıma ihtiyaç duyan engellilerin bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin karşılandığı, sosyal yaşam becerilerinin kazandırıldığı, sosyal kültürel gelişimlerinin desteklendiği, toplumla kaynaşmalarının sağlandığı, spor tesisleri ve sosyal tesisi olan bir engelsiz yaşam evini hayata geçirmek için yardım istedi.

Konuşmaların ardından engelli bir birey anneler günü için şiir okudu.

Bu arada, Engelliler Haftası etkinlik programı çerçevesinde, basın toplantısı öncesinde Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu temsilcileri sırasıyla Atatürk Anıtı, Kıbrıs Türk halkının Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın mezarını da ziyaret etti.