Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan bir heyet Engelliler Haftası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret etti.

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ziyaretlerinde engellilerin sorunlarından oluşan dosyayı Akıncı’ya sundu.

Yücetürk, engellilerin sorunları ve talepleriyle ilgili 22 maddelik bir listeleri olduğunu ve 1993 yılından bu yana bu listedeki sorunların  yarısının çözüldüğünü kaydetti. Maddelerin 11’inin hala çözümsüz durduğunu dile getiren Yücetürk, bunlarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Akıncı’dan destek istedi.

Özel Eğitim Yasa Taslağının hala yasallaşmadığını kaydeden Yücetürk bu taslağın yasallaşmasının önemini vurguladı.

Akıncı’nın seçim sürecinde  kendilerine ilettiği “Cumhurbaşkanlığı Rehberi” isimli görme engellilere yönelik sesli kitapla ilgili memnuniyetini ileten Yücetürk, bunun bugüne kadar ilk kez yapıldığını kaydetti ve teşekkür etti.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Engelliler Haftasının  engellilerin sorunlarını daha iyi anlamaya çalışmak, devletin onlara yapabileceği katkıları, onların yaşamlarını kolaylaştırmak için yapılması gerekenleri değerlendirmek, yanlış yapılanları gözden geçirmek için iyi bir vesile olduğunu söyledi.

Aralık 2013 verilerine göre ülkede 4871 engelli bulunduğunu ifade eden Akıncı, bunun küçümsenemeyecek bir rakam olduğunu söyledi. Görevinin bir Cumhurbaşkanı olarak elinden gelen katkıyı yapmak olduğunu da dile getiren Akıncı, ülkemizde fiziki engellerin çok olduğunu belirtti.

Akıncı, bir taraftan da Kıbrıs sorununu çözme ve AB’ye girmeyi de isteyen bir toplum olunduğunu söyledi. Akıncı, orada bunların nasıl aşıldığını, bu gibi konularda gösterilen duyarlılıkları dikkate almak ve her yönüyle o standartlara ulaşmaya çalışmak gerektiğini vurguladı.

Akıncı, Avrupa standartlarına ulaşmanın sadece ekonomik verilerle açıklanamayacağını,  bunun sosyal boyutları da olduğunu söyledi ve engellilerle ilgili alınması gereken tedbirlerin de bu standartlarla uyum içerisinde  olması gerektiğini dile getirdi.

Akıncı Cumhurbaşkanının hükümetlerin yerine geçmeden ama hükümetlerle ve örgütlerle işbirliği içerisinde çalışarak engellilerin engellerini aşmasında elinden geleni yapacağını kaydetti.