Bugün ve yarın 2 gün sürecek Engelsiz Bilişim Günlerinin ilk günü tamamlandı.

Engelli yurttaşların teknoloji kullanımından, istihdam fırsatlarına kadar pek çok konunun görüşüleceği Engelsiz Bilişim Günlerinde, “Çocuklar Yaşadıklarından Öğrenirler” isimli çalıştay da gerçekleştirilecek.

Günlerin açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı da katılarak konuşma yaptı.

Çalıştayın ilk bölümünün sonunda etkinliğe katılan çocuklar ve aileleri, okul temsilcileri ve yurtdışından gelen akademisyenlere yönelik Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı’nın da katılımı ile Cumhurbaşkanlığı himayelerinde öğle yemeği düzenlendi.

Meral Akıncı açılışta yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir çalışmada bu anlamlı günde hep birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Eğer istersek ve eğer gönülden inanırsak, başarmak için hiçbir engel yoktur” dedi.

Meral Akıncı, bilişim teknolojileri ve hizmetlerinden ayrım yapılmaksızın herkesin yararlanması, bununla birlikte bilişimle engellerin kaldırılması gerektiğini belirterek, özel gereksinimli bireylerin günlük hayatlarını ve toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştıran bilişim teknolojilerinin bu etkinlikte akademik ve bilimsel açılardan ele alınması son derece önemli olduğunu kaydetti.

Engelsiz Bilişim Günleri kapsamında düzenlenen iki çalıştaydan da çıkan sonuçların bireylere, sivil toplum örgütlere, derneklere, iş dünyasına, hükümete, devlete yani özetle herkese ışık tutacağına inanç belirten Akıncı, bu çalıştaylarda oluşacak ortak akıl çerçevesinde geliştirilecek önerileri, paydaşlar ve yurttaşlar ile birlikte sahiplenilerek yaşam bulabilmesi için herkese sorumluluk düştüğünü işaret etti.

Akıncı, 1970’li yıllarından beridir hem kamuda hem de özelde farklı gelişen özel gereksinimli bireyler için çalışmalarda bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“O dönemlerde bilimsel ve akademik çalışmalar ile olanakların kısıtlı oluşundan ötürü zorluklar yaşamaktaydık. Bugün ise, üniversitelerin gönülden yaptıkları çalışmaların yaratmış olduğu zengin kaynaklar da ayrı bir değer katmaktadır. Tüm bu hususlarda olumlu yönde, sevindirici ve umut verici gelişmeler yaşanmaktadır.

Uzun yıllardan beridir sivil toplum yaşamı içerisinde çaba sarf eden ve özel gereksinimli bireylere yönelik çalışmalarda, projelerde görev almış biri olarak, emeği geçen tüm paydaşları yürekten kutlar, toplum olarak kendimizle barışık, birbirimizle barışık, dünyayla barışık daha güzel günler görmemizi temenni ederim.”