Kolektif Derneği, “Kıbrıs’ın kuzeyinde gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair farkındalığın, gerekse yasal düzenlemelerin dünyanın çok gerisinde olduğu” görüşünü belirterek devleti ve kurumlarını, üzerlerine düşen görevi yapmaya ve HIV pozitif bireylerin yaşadığı hak ihlallerini ve ayrımcılığı gidermeye çağırdı.

Envision Diversity İnisiyatifi-Kolektif Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle “HIV’i biliyorum, tanıyorum ve HIV sonucu hastalıktan ölenlere saygı duyuyorum” başlığıyla yayımladığı mesajda, AIDS hastalığı ve günle ilgili bilgi verdi; düzenleyeceği etkinlikleri açıkladı.

“İNSAN HAKLARINA AYKIRI MUAMELEYE MARUZ KALIYORLAR”

HIV’in (Human Immmunodeficiency Virus), dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981’de tanımlandığı ve 7 yıl sonra da 1 Aralık’ın “Dünya AIDS Günü” ilan edildiği anlatılan açıklamada, HIV pozitif bireylerin aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen tüm dünyada önyargı, dışlanma, ihlaller, ayrımcılık ve yalnızlık gibi insan haklarına aykırı muamelelere maruz kaldığı ifade edildi.
Kolektif Derneği’nin mesajında, “Kıbrıs’ın kuzeyinde gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklara dair farkındalık gerekse yasal düzenlemeler dünyanın çok gerisinde olduğu” belirtilerek şöyle denildi:

“Devletin HIV pozitif bireylere yaklaşımı ve bu konuda etkin bir sağlık politikasının olmaması gerekse bu konuda etkin bir farkındalık politikasının üretilmemesi kişileri yalnızlaşmaya ve toplumsal yaşamdan kopmaya sürüklemektedir.

HIV pozitif bireyler durumlarını gizlemek durumunda kalmakta ki bu da bireyleri hem ayrımcılık hem de ağır önyargılara maruz bırakmaktadır. Bunun yanında devlet bireylerin temel insan haklarını korumak açısından pasif kalmaktadır.

Toplumsal cinsiyet açısından HIV olgusuna bakıldığında,  beden politikaları ve yetersiz cinsel eğitim korunmasız cinselliği rasyonel ve kabul edilir kılmakta, bu da özellikle bireyler üzerinde büyük baskı yaratmaktadır. Bunun dışında kadınların evlilik içinde eşine itaat etmesi üzerinden şekillenen cinsel yaşam, evlilikte korunmasız cinselliği norm saymakta ve her iki cinsi büyük bir risk grubuna sokmaktadır. Buna ek olarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve özellikle HIV’in LGBTİ hastalığı olarak görülmesi ve bunun LGBTİ bireylere karşı önyargı olarak şekillenmesi de toplumsal olarak bu konuda daha çok yol almamız gerektiğini göstermektedir. Devletin seks köleliğini desteklemesi ve gece kulüplerindeki bireylerin haklarını görmezden gelmesi de bu bireyleri ve toplumun genelini büyük bir risk altına almakta ve göz ardı edilmesini kolaylaştırmaktadır.”

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün HIV/AIDS’i ölümcül hastalıklar listesinden çıkarıp kronik hastalıklar listesine aldığını ve 1996’dan beri hastalığın, gelişmiş ilaçlarla kontrol altında tutulabilir hale geldiği anlatıldı. 
Envision Diversity İnisiyatifi-Kolektif Derneği açıklamasında, bilim çevrelerinin, HIV pozitif bireylerin tedavilerine erişebildikleri ve devam ettikleri sürece işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebileceğini, gerekli önlemlerle bebek sahibi olabileceklerini kanıtladığı ifade edilerek, günümüzde doğru zamanda ilaç tedavisine başlayan HIV pozitif bireylerin kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebildikleri, AIDS evresindekilerin dahi ilaç tedavisiyle sağlıklarına kavuşabildiği kaydedildi.

Açıklamada, devleti ve kurumları üzerlerine düşen görevi yapmaya ve HIV pozitif bireylerin yaşadığı hak ihlallerini ve ayrımcılığı gidermeye çağrıldı.

ETKİNLİKLER

Envision Diversity İnisiyatifi-Kolektif Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle halkı bilgilendirici bir dizi etkinlik yapacak.

Buna göre yarın DAÜ’de bilgi kitapçığı dağıtılacak. Ardından Tıp Fakültesi’nde atölye çalışması düzenlenecek. Yine yarın GAÜ’de seminer verilecek.

Çarşamba günü ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda, bilgi kitapçığı dağıtılacak;

Amerikan Kolej’de bilgilendirme semineri düzenlenecek.

Perşembe günü TED Koleji’nde seminer verilecek.

Cuma günü ise Pir Sultan Abdal Derneği’nde katılımcıların sorularının cevaplanacağı bir toplantı düzenlenecek.

Etkinlikler arasında televizyon programlarına katılım da var.