Eniz Orakcıoğlu

Erçal, 2014 yılında Hal Yasası önerisini meclis başkanına sunduğunu anımsatarak, “Öneri akabinde AB komitesine gönderilmişti. O zamandan beri bu yasa önerisi komitenin gündeminde durmaktadır. Maalesef aradan 3 yıl geçti, hükümetler değişti ama yasa önerisi aynı noktada kaldı” dedi.

Hal yasasıyla birlikte daha  sağlıklı ürünlerin tüketilmesinin sağlanacağını vurgulayan Erçal, “Bugün  ülkemizden en fazla görülen sağlık sorunlarından biri kanser ve kanserin en önemli nedenlerinden biri de kullanılan bir takım kimyasallardır” diye konuştu.

Yasa geçerse üretici birlikleri ve kooperatiflerin oluşturulacağını belirten Erçal, “Bu noktada da tüketicilerin korunması hedeflenmiştir.  Yasaya göre gerek pazarlarda, gerekse hallerde üreticiler birlik olurlarsa bu mallarını yer oluşturup satabilecekler ve direk tüketiciye ulaştırabilecekler” dedi.CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, Hal Yasası ile ilgili Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu. Hal Yasasının çok önemli olduğunun altını çizen Erçal, “Hal Yasası ülkemizin, halkımızın hem sağlıklı, hem görünüm, hem de ekonomik açıdan daha olumlu noktaya getirecek” dedi.

“3 yıl geçti yasa hala beklemede”

 Erçal, Hal Yasasının Avrupa uyum yasaları çerçevesinde gündeme gelen bir konu olduğunu anımsatarak, “En önemlisi insan sağlığı için Gıda güvenliğinin açısından da Hal Yasası önemli bir yasadır. 2014 yılında ben bu öneriyi meclis başkanına sunmuş ve öneri akabinde AB komitesine gönderilmişti. O zamandan beri bu yasa önerisi komitenin gündeminde durmaktadır. Defalarca  hatırlatmamıza rağmen, her zaman aldığımız cevap komitede görüşülecek ve meclise sunulacak şeklinde oldu. Ama maalesef aradan 3 yıl geçti, hükümetler değişti ama yasa önerisi aynı noktada kaldı” dedi.

“Hangi yasa fark etmez, önemli olan biran önce çıkması”

Erçal, sözlerine şu şekilde devam etti; “Son görüşmemde Ekonomi Bakanı Sunat Atun, kendilerinin 2010 yılında İrsen Küçük döneminde hazırladıkları bir yasa tasarısı olduğunu ve o tasarıyı düzenleyip komitenin gündemine getireceklerini söyledi. Bu noktada hangi yasa olacağı bizler için önemli değil, önemli olan hal yasasının biran önce çıkmasıdır. Çünkü bu yasa sonuçta toplum ve ülke yararına olacak bir yasadır.”

“Yasa, meyve ve sebzelerin nasıl işlemden geçeceğini belirliyor”

Bu yasada en önemli konunun tükettiğimiz meyve ve sebzelerin tarladan tüketiciye kadar nasıl işlemden geçeceğini gösteren ve yurt dışından da ithal edilen sebze ve meyvelerin nasıl tüketiciye sunulacağını gösteren bir yasa olduğunu vurgulayan Erçal, “Bu noktada üreticiler aracılığı ile üretilen ürünler bir şekilde toparlanıp hale gönderilecek. Halde kayıt altına alınacak olan ürünler de oradan marketlere ve tüketiciye ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı ürünler tüketilecektir”

Kontroller sırasında gıdaların analizlerinin de yapıldığının altını çizen Erçal, “Hal yasasıyla birlikte daha fazla sağlıklı ürünlerin tüketilmesi sağlanacaktır. Bugün bilindiği gibi ülkemizden en fazla görülen sağlık sorunlarından biri kanser ve kanserin en önemli nedenlerinden biri de kullanılan bir takım kimyasallardır” diye konuştu.

“Üretici direk mallarını tüketiciye ulaştırabilecek”

Yasa geçerse üretici birlikleri ve kooperatiflerinin oluşturulacağını belirten Erçal, “Üreticiler de böylelikle tüccara birlikler ve kooperatifler aracılığı ile mallarını havale edecek. Bu mallar üretildiği yerden bir şekilde kalite ve miktarına göre pazara ve marketlere geliyor ve ona göre fiyatlandırılıyor. Kaldı ki mallar kalitesine, farklı fiyatlara göre tüccara gelmektedir, bunu da belirleyecek olan yasanın ön gördüğü birliklerdir. Bu noktada da tüketicilerin korunması hedeflenmiştir. Kaldı ki yasa üreticilere de hallere de ve Pazar yerlerinde yüzde 20 civarında işletme yerlerinin açılabileceğini söylemektedir. Yani gerek pazarlarda, gerekse hallerde üreticiler birlik olurlarsa bu mallarını yer oluşturup satabilecekler ve direk tüketiciye ulaştırabilecekler.

“Mağduriyet oluşmayacak”

Erçal, sözlerine şu şekilde devam etti; Fiyatların değişiklik göstermesinin önünde geçilmesinin yolu da kayıt altına almaktan geçer. Yasa kayıt dışı tarladan direk markete gidebilecek yolları kesip hem sağlık, hem de ticari açıdan kontrol altına almayı da hedeflemektedir. Çünkü bu kez tüccar da hale giren malı faturalandıracağı için fiyat ve sağlık açısından mağduriyetler ortaya çıkmayacaktır diye düşünüyorum.”

“Ağır ve hantal davranmamalıyız”

Hal Yasası önerisinin 3 yıl var beklemede kalması ve henüz görüşülüp, meclise sunulmaması meclisin ne kadar verimsiz çalıştığını gösteren bir durum olduğunu vurgulayan Erçal, “Çünkü bu hal yasası çağdaş ülkelerde oluşturulması gereken kurumları ortaya çıkaracak, Pazar yerlerini ve hali ortaya çıkaracak bir yasadır. Ama herkes mecliste bu yasaya olumlu bakmasına rağmen, başka konuların bu yasa önüne geçmesiyle komitede sırası bir türlü hal yasasına gelememektedir. Bu noktada kendimize ve meclisimize bir sitemim olacaktır. Bu tür yasaların çıkmasında bu kadar ağır ve hantal davranmamalıyız. Çünkü Hal Yasası sonuçta ülkemizin, halkımızın hem sağlıklı, hem görünüm, hem de ekonomik açıdan daha olumlu noktaya getirecek bir öneridir.”