Baykan Gürses Özdağ

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, son yıllarda çok tartışılan Ercan İhalesi konusunda önemli bir süreç yaşanacağını söyleyerek, bazı gelişmelerin sözleşmeyi iptal etme noktasına getireceğini açıkladı. Denktaş, ilgili şirketin yıllardır devletin yükümlülüklerini yerine getirmediğini gerekçe göstererek yatırım yapmadan kar payını aldığını, şimdi de devlete kar paylaşımı vermek için bu süreyi 2 yıl uzatmak istediğini belirtti. Denktaş, Maliye Bakanı olarak şirkete 2017 yılı Ocak ayından itibaren kar paylaşımının devlete ödenmesi için bildirim yaptıklarını anlatarak, “Bu kar paylaşımı devlete ödenmezse, bu iptal nedenidir” diye konuştu.

“Sadece kamu maliyesini düşünemeyiz”

CTP’li Maliye Bakanları Zeren Mungan ve Birikim Özgür’ün sıkı bir kamu maliyesi uyguladığını söyleyen Denktaş, ancak sadece bu yöntemle gelişim sağlanmanın mümkün olamayacağına dikkat çekerek “özel sektörü canlı tutmazsak bir yere varamayız” dedi. Piyasada 2014 yılından beri ödeme bekleyen özel sektörün ödemelerini yerine getireceklerini de ifade eden Denktaş, “sadece kamu maliyesi odaklı düşünürsek başarılı olamayız” diye konuştu.

Baykan Gürses Özdağ’ın Başbakan Yardımcısı ve maliye Bakanı Serdar Denktaş ile gerçekleştirdiği röportajın ilk bölümü şöyle:

Soru: Ercan ihalesi konusunda geçmişte eleştirileriniz oldu, ihalenin iptalini sağlayacağınızı söylediniz. Bugün yetkili görevdesiniz. Ne yapacaksınız?

Denktaş: Yapmadım değildi, yapamadım. Günün sonunda Tahsin Ertuğruloğlu’nun üzerine kalan tartışmaya bir baktım, bir süreç var. Şartname, şartnameye bağlı sözleşme, ek sözleşme, denetim için alınan yetki ve sonuç. Araştırma komitesi kuruldu, başlangıçtan itibaren yapalım denildi. Tahsin Bey sözleşmeden haberim yok dedi. Şartnamenin emrettiği şartlara göre bir sözleşme imzalandı, şartnamenin içerisindeki kurallara rağmen ek sözleşme yapılamadı. Şartnameye aykırı bir hareket yapılırsa şartnamenin bütünün iptali gündeme gelir, diğer ihaleye katılanlar durun bakalım “biz bu şartın değişeceğini bilseydik biz de böyle teklif verirdik” deme hakkına sahiptir. Geldiğimiz aşamada başlayan bir çalışma var. İnşaat tarafı bize geç verdiniz diyor. O nedenle de ben yatırıma başlayamadım, 2017 Ocak ayında başlaması gereken kar paylaşımını da 2 yıl öteleyin dediler. Biz de devlet yükümlülüğünü yerine getirmedi evet ama sen de o yükümlülüğün yerine getirme ihtiyacı duymaksızın 2 yıl bu parayı aldın. Yatırım yapmadan bu karı aldın. Şimdi ilk 2 yılki aldığın paranın gereğini yerine getirmen lazım. inşaatı bitir dedik. Ben şu anki gelirin neyse bundan pay almaya başlarım. Tahsin Bey bir iddiada bulundu, önemliydi. Tahsin Bey, “Bu şirket devlete karşı mükellefiyetlerini yerine getirmemek için dava yolunu seçiyor, davayı da burada açıyor, çünkü bizim mahkeme süreçlerimizin geç sonuçlanacağını biliyor” dedi. Ben bu ülkenin Maliye Bakanı olarak 2017 Ocak ayından itibaren kar paylaşımı istiyorum. 2017 Mart ayında ben Ocak, Şubat, Mart gelirlerini % 47,7’sini eğer almazsam bu iptal nedenidir. Bu nettir.

Soru: Bu iptali yaparsanız KKTC devleti bir yükümlülük altına girer mi?

Denktaş: Bu koşulda hayır. Çünkü kendi yükümlülüğünü yerine getirmemiş olur. Başından beri iddia ediyorum bu şartname daha iyi hazırlanabilirdi. Birini suçlamıyorum. Ama bana yapılan bir iddia vardı ki bu şartname bu ülkede bugüne kadar yapılan en mükemmel şartnamedir, ben de hayır değildir diyordum. Olmadığı da ortaya çıktı.

Soru: Son yıllarda sıkı maliye politikaları üzerinde duruldu. Kamu maliyesinde şu an ne var?

Denktaş:Geliri artmış maliye buldum. Bu gelir artırmayı daha çok başka sektörlerden kısmakla, vergileri daha etkin toplamakla sağladılar. Bu anlamda Zeren Mungan’a ve Birikim Özgür’e teşekkür ederim. Çok sıkı bir kamu maliye programı uyguladılar. Ama bu ülkenin kendi özelindeki ihtiyaç kamu maliyesini sıkmak bir yere kadar, özel sektörü canlı tutmazsanız toparlayabileceğiniz vergi bir yere kadar olur, sonra geri gider. Bizim bulduğumuz nokta toparlayabildiğimizin en üst seviyesidir, aynı şekilde devam etsek toplayabildiğimiz gelirlerimizin aşağıya düşmesi kaçınılmazdır. Özel sektörle olan dengeyi kurmak lazım. Gelirleri düşürmeyelim artıralım ama içinde en önemli unsur piyasanın rahatlaması olmalı.

Soru: Bunu yaratabilmek için ne yapacaksınız?

Denktaş: Geçmişten 2014’den kalan alacaklar var. Bu piyasayı olumsuz etkiliyor. Bunları şimdi dengelemeye çalışacağız. Kamu maliyesinin sıkı tasarruf politikasını yine yürütmeye çalışıyoruz ama bu kez çalışan ve özel sektör üstünden değil, devletin gereksiz harcamaları nelerdir. Fuzuli harcamaları tespit edeceğiz, kontrol dışı olanları minimize etmeye çalışacağız. Devletin cari giderleri için harcama rakamını azaltalım.

Soru: Fuzuli harcamaları kısmak için ne yapacaksınız?

Denktaş: Devletin kayıtlı 1700 civarında RHA aracı var, buna motorlar ve iş araçları da dahil. Gelir gelmez verdiğim ilk talimat bu oldu. 6 bölgede araç park yeri tespit edilsin istedim. Hedef bu park yerlerinde o bölgenin daire potansiyelini analiz edip günlük kaç gidiş-geliş olduğunu, ihtiyacı tespit etmek. Şu anda bu 1700 aracın hepsini bulacağımızdan emin değiliz. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne bu araçların kontrollerini yapabiliyor musunuz diye soruyorum, hayır diyorlar. Bu araçları bulabilecek miyiz diyorum, sayın bakan bir kısmını bulamayabiliriz diyorlar. Ama devlet bunları almak için paralar ödedi. Çalışma yapılıyor. Araç istendiğinde bu giriş çıkışlar takip edilecek. Benzin alımından, makinist ödemeleri de hep araştırılacak. Bu sistemle denetleme getireceğiz. Disiplin getirip harcama kalemlerinde önemli bir disiplin sağlayacağız. Ulaştırma Bakanlığı ile bir çalışma başlattık, seyrüsefer ruhsatları için de çalışma yapıyoruz.